Redna telesna aktivnost je bistvenega pomena, če želimo poskrbeti za svoje zdravje in dobro počutje. Hkrati nam ta v kombinaciji z ustrezno prehrano lahko pomaga pri preoblikovanju postave in doseganju določenih ciljev. Pri tem je treba načrtovati intenzivnost vadbe, usmerjenost na določene mišičine skupine, pomembno vlogo pa naj bi igral tudi del dneva, ko se posvetimo rekreaciji. Glede na izsledke nedavne ameriške raziskave, ki je bila objavljena v Frontiers in Physiology, naj bi se ta razlikoval glede na spol.


V omenjeni raziskavi, ki je trajala 12 tednov, je sodelovalo 30 moških in 26 žensk v starosti od 25 do 55 let. Ti so bili vključeni v redno fitnes vadbo, pri čemer so tekli ter izvajali vaje za raztezanje, odpornost in vzdržljivost. Ena skupina udeležencev je telovadila vsako jutro pred 8:30, druga skupina pa zvečer med 18. in 20. uro. V času trajanja raziskave so se vsi prehranjevali skladno s posebej oblikovanim načrtom.

Raziskovalci so skrbno spremljali njihov napredek. Pred začetkom in ob koncu eksperimenta so vsem izmerili krvni tlak, telesno maščobo, prožnost, moč in aerobno moč. Seveda so vsi udeleženci skladno s pričakovanji v teh tednih izboljšali svoje rezultate, vendar so bile med obema skupinama opazne določene razlike.

Dejstvo je, da se moško in žensko telo kar se tiče hormonskega stanja, biološke ure in ciklov spanja in budnosti, razlikujeta. Ugotovljeno je bilo, da ženske pokurijo več maščob, če telovadijo v jutranjih urah, moški pa dosegajo boljše učinke pri večerni vadbi.

Pri moških naj bi bila večerna vadba bolj učinkovita. Foto:  Rdonar/Shutterstock

Ženske naj bi telovadile zjutraj, moški pa zvečer

Paul Arciero, glavni avtor raziskave in profesor zdravstvenih in fizioloških znanosti o človeku na univerzi Skidmore v New Yorku, sicer vsem priporoča, da se lotijo vadbe, kadarkoli jim pač dopušča urnik. Vsaka ura, ki jo posvetimo rekreaciji, je dragocena, pravi. Vendar pa izsledki raziskave kažejo, da obstaja del dneva, ki je še posebej primeren za vadbo, in ta se glede na spol razlikuje.

Dr. Arciero ženskam, ki bi rade zmanjšale maščobne obloge, svetuje, da telovadijo zjutraj. Tako bodo dosegle najboljše rezultate. Po drugi strani naj bi bila za ženske, ki poskušajo povečati mišično moč in izboljšati splošno počutje, bolj primerna večerna vadba.


Pri moških naj razlika med učinki jutranje in večerne vadbe ne bi bila tako očitna. Ne glede na to, ali so se telovadbe lotili zjutraj ali zvečer, so v enaki meri izboljšali svojo mišično moč. Razlika se je pokazala pri izboljšanju zdravja srca, skrbi za splošno dobro počutje in presnovo; s tega vidika je imela večerna vadba bolj blagodejne učinke. Z izboljšanjem presnove se pomembno zmanjša tveganje za nastanek debelosti, sladkorno bolezen tipa 2, bolezni srca in možgansko kap.

Znanstveniki si niso enotni, zakaj je prišlo do takih razlik pri učinku vadbe med spoloma. Da bi to razjasnili, bodo potrebne nadaljnje raziskave. V raziskavo so bili sicer vključeni posamezniki z normalno telesno maso, vendar naj bi do podobnih učinkov prihajalo tudi pri ljudeh s prekomerno telesno težo.