Pradomovina ananasa je Paragvaj. Tamkajšnji prvotni prebivalci Tupi so mu rekli nana oziroma anana, kar pomeni odličen sadež. Botaniki domnevajo, da so ga v davni preteklosti gojili že Indijanci iz plemena Guarani in ga pozneje razširili po vsej tropski Ameriki. Sadež je Krištof Kolumb leta 1493 odkril na Guadeloupu in ga prinesel s seboj v Evropo. Zdaj ga pridelujejo na Kostariki, Slonokoščeni obali, v Indiji in na Havajih, v Keniji in Južni Afriki.
Užitna le ena vrsta
Spada v družino ananasovk, v kateri je približno 900 vrst, vendar je edina rastlina iz svoje družine, ki ima užitne sadeže. Ananasovke običajno rastejo na skalah ali deblih, vendar niso zajedavci, saj se prehranjujejo same. Rastlina je večletnica, ki ima okoli debelega stebla v rozeto razporejenih vsaj 30 suličastih in gladkih listov z bodičastimi robovi.
Plodovi so pokriti z luskami in imajo zlatorumeno meso. Ananas je bil dolgo in je marsikje še vedno simbol gostoljubnosti. Po videzu spominja na borov češarek in lahko tehta celo pet kilogramov. Ima debelo, grobo lupino, ki je rumenorjava do rdečerjava ali zelenkasta. Rumeno meso je sočno in ima prijeten vonj in okus. Ta je odvisen od vrste ananasa, lahko je sladkokisel ali sladek. Sadež je zelo cenjen zaradi aromatičnih snovi, predvsem pa zaradi množice koristnih učinkov na zdravje.
Zdravilne učinkovine
Poleg aromatičnih snovi je ananas bogat z encimi, minerali in vitamini. Za razliko od drugih sadežev vsebuje kar 15 mineralov, kot so kalcij, kalij, magnezij, fosfor, železo, jod, cink, kar je nekaj izjemnega. Med vitamin so v ananasu zastopani A, B, in C, veliko biotina, vitaminov E, B12. Poleg tega vsebuje tudi sladkor in dragocene sadne kisline.
Eden izmed najpomembnejših encimov v ananasu je bromelainu, ki cepi beljakovine in pospešuje prebavo. Koristen je predvsem za ljudi, ki imajo premalo želodčne kisline. Mnogi pa ananas prav zaradi bromelaina uporabljajo za prečiščevalne diete. Ananas in njegov sok zahvaljujoč temu encimu v najslavnejših restavracijah uporabljajo za mehčanje mesa.
Odpravlja celulit in pomaga hujšati
Poleg tega, da je ananas zdrav, je pravi kozmetični čudodelnik, ki od zunaj in znotraj hrani našo kožo, ohranja njeno vlažnost, jo obnavlja in čisti. Dokazano upočasnjuje njeno staranje, jo pomlajuje, osvežuje in ji vrača sijaj ter elastičnost. Pospešuje prebavo, zlasti izgorevanje maščob, zato je zelo uspešen borec proti celulitu in odvečnim kilogramom. Blagodejno vpliva na odpornost telesa in ga ščiti pred negativnimi posledicami stresa, kar seveda vpliva na lepoto in zadovoljstvo.
Če se odločite za dieto in želite hitro izgubiti kakšen kilogram, je to pravi sadež, jesti morate svežega in piti sveže iztisnjen sok, seveda po pameti.
Ne shranjujte ga na mrzlem
Ananas je na voljo vse leto, vendar se nanj največkrat spomnimo prav v zimskih dneh. Ananas, ki je namenjen izvozu, navadno oberejo že na polovici zrelosti. Značilno zanj je, da neha zoreti takoj, ko je odtrgan.
Pri nakupu izberemo zrel sadež, ki je temnejše barve in se vda ob dotiku s prsti, takšen tudi močno diši. Če kupimo nezrelega, ga nekaj dni pustimo na srednje toplem prostoru, lahko ga hranimo do dva tedna. Ne smemo ga shranjevati pri temperaturi pod pet stopinj Celzija, saj ga lahko mraz poškoduje. Optimalno je od deset do petnajst stopinj Celzija.
Izberite raje večji sadež, ki ima več užitnega mesa kot majhen, medtem ko v kakovosti navadno ni razlike. Ananas ne sme imeti na dotik mehkih delov in temnih pik, kar kaže, da ni več v najboljši formi. Odločite se za tistega, ki ima značilen sladek vonj, izogibajte pa se vonju po kislem.
Najboljši je svež, sladice lahko pokvari
Odličen je za presno uživanje, primeren pa je tudi za pripravo kompotov, solat, sladic ali sladoleda. Zaradi sladkokiselkaste arome ga lahko uporabimo za pikantne jedi z ribami in mesom. Odebeljen kocen ni primeren za uživanje.
Razkosavanje je lahko težavno. Najbolje, da z ostrim nožem najprej odrežemo listno krono, nato sadež prerežemo po dolžini na štiri dele, izrežemo notranji oleseneli kocen in izdolbemo meso iz lupine. Pozor: nikoli ga ne mešamo z želatino, saj vsebuje bromelain, to je encim, ki cepi beljakovine, torej tudi tiste v mlečnih izdelkih, jajcih in želatini. Če želejem in kremam, ki vsebujejo beljakovine, dodamo ananas, se utekočinijo in postanejo grenke, zato ga je priporočljivo dodajati kremastim jedem, tik preden jih postrežemo, želeje pa lahko namesto z želatino pripravimo s škrobom. K sadežu se zelo lepo podajo vanilja, rum in češnjevec, najprimernejši začimbi za sladice sta kari in ingver, čebula, sojina omaka, belo vino in poper pa uporabimo pri pikantnih jedeh.
Lepotni triki za lepo kožo s svežim ananasom
Ananas se je izkazal za koristnega tudi pri odstranjevanju madežev in peg, nastalih zaradi sonca ali staranja. Treba je biti potrpežljiv in kožo vsak dan nekajkrat namazati z njegovim sokom.
Izvrsten je za piling telesa. Zmešajte pol kilograma ananasa, en deciliter vode, dve žlici koruzne moke, žlico olivnega olja in žlico gela za prhanje. Nanesite na kožo in izperite z mlačno vodo.
Piling grobe kože je še enostavnejši. Dele telesa, kjer je bolj groba ali hrapava, denimo na komolcih, kolenih in petah, lahko natrete z notranjo stranjo lupine.
Protistarostno masko za obraz zmešajte iz ene kavne skodelice mehkega kravjega sira s sveže iztisnjenim ananasovim sokom. Nanesite na obraz ter pustite delovati 15 minut. Nato izperite z mlačno vodo.
Ne zavrzite krone
Ananas lahko tudi vzgojite sami doma. Sadežu odrežite krono z listi, pri tem pa poskrbite, da boste odstranili vse sledi mesa, saj lahko povzročijo gnitje rastline. Krono nato postavite v ozek kozarec, ki ste ga napolnili z vodo do višine, da je spodnji del krone le malce potopljen v vodo. Redno preverjajte, da ima potaknjenec dovolj vode, ko požene več močnejših koreninic pa ga lahko posadite v zemljo, ki naj bo dovolj zračna in ne prevlažna. Ananasovka bo v dobrih pogojih hitro rasla, če želite vzgojiti sadeže, pa bo potrebnega več vrtnarskega znanja, saj rastlina plod tvori ob pravilnem postopku gnojenja.
Onaplus.si lahko sledite tudi na Facebooku: