1 Stara peč, v kuhinji Plečnikove hiše v Ljubljani

Foto: Voranc Vogel

Ker je točno po mojem okusu. Peč na drva in ob njej stol s preklopno mizo za prve jutranje osnutke. Si kar predstavljam, kako z mojstrom sediva vsak na svoji strani. Ni važno, če ni bil preveč zgovoren. Tudi jaz sem rada tiho. Samo sedela bi z njim ob topli peči in čakala, da zavre kava. Na to večkrat pomislim, ko pridem v njegovo hišo. Letos bi slavil 150 let. 

2 Lizbona ali katero koli mesto na L

Foto: Tatiana Bralnina/Shutterstock

Ker se na to črko začne veliko najljubših krajev. Lizbona. Lima. Ljubljana. Lastovo. Morda še najraje Lastovo v zimskih dneh. Nisem zimsko dekle. Sneg je lep edinole za božič in v smučarskih prospektih.

3 Osojsko jezero

Foto: A. Karnholz/Shutterstock

Ali katero koli jezero blizu koroških Slovencev. Ker premalo poznamo kraje v svojem zamejstvu ali vsaj njihova slovenska imena. Pojdimo v Videm, in ne Udine, obiščimo Gradec, in ne Graz, ali vsaj s prstom na zemljevidu poiščimo Monošter. In kako lep je občutek, ko prestopiš državno mejo in si še vedno med svojimi ljudmi, ki govorijo tvoj jezik. 

4 Savana ob sončnem vzhodu. Neprecenljiv trenutek. 

Foto: RujStudio/Shutterstock

Morda najlepši kraj, kjer razumeš, kako deluje afriško sonce. Ne vzhaja, ampak skoči. V trenutku je na nebu in pod njim se isti hip začne kraval. Vsa savana je naenkrat na nogah. Verjetno eden najbolj nepozabnih začetkov dneva.  

5 Kinoteke in kinematografi, kjer skozi projektor še teče filmski trak. 

Foto: RazoomGame/Shutterstock

Že zaradi občutka, da so nepravilnosti lahko šarmantne. Vsi ti madeži, poki v zvoku in menjava kolutov. Morda sem v teh čudnih časih preprosto še bolj nostalgična. Ne razmišljam več daleč vnaprej, se pa rada spominjam, kako je bilo včasih.

6 Topel, varen, spontan objem. 

Foto: Eugenio Marongiu/Shutterstock

Tak brez pomislekov in hitrih testov. Ko se srečaš sredi mesta z dobrim znancem, ga močno stisneš k sebi in si misliš, še se da, še je lepo. Naj čim prej spet pridejo taki časi!