Prekmurje je pokrajina na skrajnem severovzhodnem delu Slovenije, ki meji na Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško ter na zahodu na reko Muro, po kateri je tudi dobila ime. Območje je večinoma v kmetijski rabi, večji mesti pa sta Murska Sobota in Lendava. Najvišjo točko predstavlja Sotinski breg, ki sega zgolj do 418 metrov nadmorske višine.


Prekmurje ne spada med bolj priljubljene izletniške točke Slovencev. Eden od razlogov za to je precejšnja oddaljenost pokrajine od osrednjih in zahodnih delov Slovenije. Nekateri izletniki menijo, da Prekmurje ni najbolj privlačna točka za obisk, vendar mu s tem delajo veliko krivico. Prekmurje se namreč ponaša s številnimi naravnimi lepotami, kulturnimi znamenitostmi in drugimi posebnostmi, ki jih je vredno obiskati. V nadaljevanju vam predstavljamo nekatere od njih.

Vinarium

Vinarium, ki je bil zgrajen leta 2015, velja s svojih 53,5 metra za najvišji razgledni stolp v Sloveniji. Nahaja se v Dolgovaških Goricah, sredi Lendavskih goric nad Lendavo. V zadnjih letih se je glas o njem hitro razširil, saj danes velja za najbolj obiskano znamenitost Prekmurja, s katere se odpira pogled na kar štiri države hkrati. Nanj se lahko tisti bolj športno navdahnjeni povzpnejo po 240 stopnicah, do vrha pa se je možno tudi pripeljati z dvigalom. Po nepozabnem razgledu si boste lahko v pritličju objekta privoščili kulinarične dobrote ter vrhunska lokalna vina in sokove, ki so v ponudbi. Stolp je odprt vse dni v tednu. Aprila in septembra ga lahko obiščete od 10. do 19. ure, med majem in avgustom pa od 9. do 20. ure.

Murska Sobota in grad s parkom


Murska Sobota je mesto s približno 11.000 prebivalci, s čimer velja za največje mesto in središče slovenskega Prekmurja. Po nekaterih virih naj bi njeno ime izviralo iz obdobja srednjega veka, ko so tukaj ob sobotah prirejali sejme, ki so se jih udeleževali tudi Štajerci in Hrvati. Da bi dospeli na prizorišče, so morali prečkati Muro, zaradi česar naj bi kraj pogovorno poimenovali Murska Sobota.

Ob obisku kraja vam bo v oči najprej padel renesančni grad Murska Sobota. Tega obdaja prostran park angleškega tipa, ki velja za enega izmed najlepše ohranjenih grajskih parkov v Sloveniji. V njem rastejo dvestoletni gabri, hrasti, lipe in jeseni. V notranjosti objekta iz 16. stoletja si lahko ogledate čudovit grajski salon, ki je v celoti poslikan v poznobaročnem iluzionističnem stilu. Grad vabi tudi na ogled veličastnih soban. Del objekta je namenjen tudi Pokrajinskemu muzeju Murska Sobota, v sklopu katerega se nahajata kulturnozgodovinska zbirka in stalna likovna zbirka domačega slikarja.

Soboški grad. Foto: Drago Medved/Delo

Otok ljubezni in mlin na Muri

Sredi reke Mure se nahaja otok, ki so ga domačini poimenovali Otok ljubezni, saj naj bi bil po legendi to kraj zaljubljencev. Na njem se v sklopu Turističnega društva odvijajo različne aktivnosti, ki so zanimive tako za domačine kot izletnike. Na otoku se nahaja tudi plavajoči mlin, ki je eden od dveh obstoječih plavajočih mlinov na Muri. Mlin danes sicer ne obratuje več, temveč služi zgolj kot turistična atrakcija. V neposredni bližini se nahaja tudi lesen splav, ki služi za prevoz potnikov in avtomobilov z ene strani reke na drugo.

Soboško jezero in paviljon Expano

Tri kilometre stran od Murske Sobote leži Soboško jezero, ki ga domačini poimenujejo tudi Prekmursko morje. Gre za nekdanjo gramoznico, ki so jo naknadno preuredili in opremili z vso potrebno infrastrukruto, zato danes predstavlja pomembno turistično točko. Jezero se razprostira na površini 32 hektarjev, globoko pa je do 13 metrov.


Kljub temu da Soboško jezero nima statusa kopalnih vod in je kopanje v njem izključno na odgovornost vsakega posameznika, v poletnem času domačini in obiskovalci v njem radi zaplavajo. V te namene je na delu obale urejena tudi brezplačna plaža. Jezero je priljubljena destinacija tudi za ljubitelje vodnih športov. Po njem se je namreč možno voziti s kajakom ali kanujem ter se preizkusiti v jadranju, supanju in surfanju. Ob jezeru se nahaja tudi gibalni park, v katerem lahko na 35 napravah preizkusite svoje motorične sposobnosti. Okoli jezera in v njegovi bližini so urejene tudi sprehajalne poti.

Ob Soboškem jezeru se nahaja tudi Expano. Gre za izjemno arhitekturno stvaritev, v kateri so preko inovativne tehnologije predstavljene lepote in dobrote Pomurja. Na razstavi, ki je odprta za obiskovalce, si lahko na giga panoju ogledate znamenitosti Pomurja, prisluhnete glasbi, ki je značilna za te kraje, v velikih lončenih posodah ali s svojimi mislimi premikate termalno vodo. Expano je v spomladanskem, poletnem in jesenskem času odprt med torkom in nedeljo od 10. do 18. ure.

Soboško jezero in Expano. Foto: Tadej Regent/Delo

Šunkarna Kodila

Kodila je družinsko podjetje, ki ga danes vodi že tretja generacija. So vodilni pri proizvodnji pristne domače šunke, pripravljajo pa tudi druge okusne mesne delikatese. Obiskovalci si lahko ogledate šunkarno in se sprehodite med zorilnicami, pri čemer boste s strani vodiča deležni strokovne razlage. V ponudbo je vključena tudi degustacija njihovih izdelkov. V sklopu šunkarne delujeta tudi trgovina, v kateri je možno kupiti njihove dobrote, in restavracija, v kateri ponujajo njihove specialitete v kombinaciji z vrhunsko lokalno kulinariko, zraven katere vam postrežejo odlična vina prekmurskih in pomurskih pridelovalcev. Šunkarna Kodila se nahaja na naslovu Markišavci 44, Murska Sobota in je odprta vse dni v letu, razen ob nedeljah in praznikih.

Foto: Kodila

Tropski vrt Dobrovnik

Ljubitelji cvetja se morate ob obisku Prekmurja nujno ustaviti v tropskem vrtu Dobrovnik, kjer si je možno ogledati več kot 900 primerkov stotih tropskih rastlinskih vrst. Poleg orhidej so na ogled tudi banane, ananas, papaja, mango, vanilija, mesojede rastline in druge. Ogromen rastlinjak Ocean Orhids je sicer primarno namenjen gojenju orhidej. Da bi rastlinam zagotovili ustrezne razmere, se pri ogrevanju poslužujejo geotermalne energije. Enak princip uporabljajo tudi v tropskem vrtu. Park je razdeljen na dve hali, v njem pa je poleg bujnih tropskih rastlin mogoče videti tudi ribnik in slapove. S postavitvijo igral so poskrbeli tudi za najmlajše. Med aprilom in oktobrom si je tropski vrt možno ogledati vsak dan od 9. do 18. ure, pri čemer znaša vstopnina za odraslo osebo 5 evrov, za otroke do 15. leta v spremstvu staršev pa je ogled brezplačen.