Podčetrtek je majhno naselje, ki se nahaja na vzhodnem delu Slovenije, 12 kilometrov južno od Rogaške Slatine. Na vzhodu meji na reko Sotlo in s tem na Hrvaško, zahodno od naselja pa se razprostirajo vinorodna hribovja Šmarja.


Ime Podčetrtek naj bi izviralo še iz časov srednjega veka, ko naj bi na tej lokaciji ob četrtkih potekala tržnica. Podčetrtek danes velja za eno najboljših zdravilišč v Sloveniji, hkrati pa se ponaša s številnimi znamenitostmi, ki se nahajajo v naselju in v njegovi okolici. Zaradi številnih možnosti preživljanja prostega časa je Podčetrtek še posebej primeren za vikend družinski oddih. Predstavljamo vam nekatere najbolj zanimive točke.

Terme Olimia

Slovenija je znana kot destinacija, bogata z zdravilišči, pri tem pa Terme Olimia še posebej izstopajo. Na številnih tekmovanjih in glasovanjih so bile namreč prepoznane kot ene najboljših v državi. Objekti so zasnovani na način, da se odlično zlivajo z okolico, pri gradnji pa je bilo uporabljenega veliko stekla in lesa. Wellness Orhidelia se je na Svetovnem arhitekturnem festivalu leta 2009 uvrstil celo med  finaliste v kategoriji Počitnice. Ponudba wellnessa obsega različne termalne tretmaje, možnosti za razvajanje, vključno s parnimi kopelmi in različnimi savna programi. Poseben estetski pridih in čarobnost dajejo ambientalna razsvetljava, modne ploščice, svetlobne jame in podvodna glasba.

Foto: arhiv Terme Olimia

Stolp zdravja in veselja

Če se želite razgledati po slikoviti okolici, vam vsekakor priporočamo vzpon na Rudnico, ki se nahaja na nadmorski višini 622 metrov. Na njenem vrhu so namreč postavili 40-metrski razgledni stolp, s katerega je mogoče opazovati okoliške hribe in doline. Na vrhu Rudnice se sicer nahajajo tudi »klopca ljubezni«, daljnogled in polnilnica za električna kolesa. Na Rudnico se je možno odpraviti po več poteh. Ena izmed njih se začne v središču Podčetrtka, od koder se podamo mimo cerkve sv. Lovrenca, ob Savinjskem grabnu in naprej skozi gozd pod gradom Podčetrtek. Od tu naprej je pot markirana, na vrh pa je možno priti v eni uri. Gre za nezahteven vzpon, ki je primeren za celo družino. Pot je delno makadamska, delno asfaltirana, krajši odseki pa potekajo tudi po gozdnih tleh.

Minoritski samostan Olimlje

V neposredni bližini Jelenovega grebena se nahaja samostan Olimlje. Čudovit dvorec je bil nekdaj last grofov Attems, naknadno pa je postal samostan, v katerem prebivajo minoriti. Tik ob samostanu stoji tudi cerkev Marijinega vnebovzetja, ki velja za eno najlepših baročnih umetnin v državi. V sklopu samostana se v pritličju južnega stolpa nahaja stara samostanska lekarna, ki je okrašena s freskami. Obiskovalci si lahko ogledajo zeliščno lekarno, čebelnjak in zeliščni vrt, ki se nahaja na nekdanjem grajskem vrtu. Uredili so ga minoriti in nanj zasejali več kot 200 vrst zdravilnih zelišč. Ob vsaki rastlini je napis z njenim slovenskim in latinskim imenom, zraven pa je tudi podatek o tem, v katere namene se lahko uporablja vsako od zelišč. 

V minoritskem samostanu Olimje ohranjajo ohranjajo znanje o zdravilnih zeliščih, ki jih tudi gojijo na tamkajšnjem vrtu. Foto: pisces2386/Shutterstock

V stari samostanski lekarni so ohranjene izredno dragocene baročne freske. Foto: Jože Suhadolnik


Domačija Haler

Za ljubitelje piva je obvezna postojanka domačija Haler, kjer že 20 let varijo svoje pivo. V ponudbi so domače svetlo, temno in mešano pivo ter radler, obogaten z okusom limete. Gostje so vabljeni tudi na ogled postopka varjenja piva v njihovi mini pivovarni, ki se izvede v kombinaciji z degustacijo različnih vrst piv. V sklopu domačije se nahaja tudi restavracija, v kateri strežejo hišne specialitete in jedi po naročilu, na voljo pa so tudi urejene sobe in apartmaji.

Koča pri čarovnici

Dežela pravljic in domišljije, ki se nahaja le kilometer stran od samostana Olimlje, ponuja otrokom in mladim po srcu prav posebno doživetje. Ob sprehodu skozi gozd bodo obiskovalci vstopili v svet pravljic, kot so Kekec, Rdeča kapica, Sneguljčica in Zvezdica Zaspanka. V brunarici je urejen tudi muzej »Kako sta živela dedek in babica«, ki ponuja vpogled v to, kako je potekalo življenje pod Olimsko goro pred 100 leti. Izletniki si lahko tukaj ogledajo tudi galerijo spominkov s potovanj po svetu ter zbirko kamenčkov in lutk. 

Foto: Uroš Hočevar

Jelenov greben

Domačija Jelenov greben se nahaja pod Olimsko goro. Njena glavna posebnost je 100-glava čreda jelenov in muflonov, ki se prosto sprehajajo naokoli. Obiskovalci lahko pristopijo do njih in jih hranijo s koruzo. Pristen stik s temi sicer divjimi živalmi je – še posebej za otroke – vsekakor svojevrstno doživetje. Na domačiji živi družina Ježovnik, ki gostom skupaj z osebjem pripravlja številna kulinarična doživetja v rustikalno opremljeni restavraciji. Tukaj se nahaja tudi vinoteka s pestro ponudbo vrhunskih vin z vseh koncev Slovenije.

Jelenov greben Foto: Andrej Safaric/Shutterstock

Čokoladnica Olimlje

Za vse ljubitelje čokolade je obvezen postanek v Čokoladnici Olimlje, ki ponuja ročno izdelane praline vseh oblik, barv in okusov. Gre za družinsko podjetje, katerega začetki segajo v obdobje pred prvo svetovno vojno, ko je čokoladnica delovala na Dunaju. V čokoladnici imajo obiskovalci možnost, da tudi sami izdelajo čokoladne izdelke po svojih željah in pri tem izrazijo svojo domišljijo. Obiskati jo je možno vsak dan med 10. in 19. uro. 

Foto: Jože Suhadolnik

Planetarij Odiseja

Planetarij Odiseja je lociran v centru Podčetrtka in je največji planetarij v Sloveniji. Obiskovalci bodo v njem lahko opazovali galaksije, zvezde in planete ter spoznali osupljive dogodke in dejstva o vesolju. Spoznali bodo, kaj se je dogajalo z vesoljem od Velikega poka naprej, kako so nastali planeti in zvezde ter kako se je razvijalo življenje. Organizatorji vsebine prilagodijo starosti skupine. Planetarij je možno obiskati vsako soboto in nedeljo ob naslednjih terminih: ob 10., 11. in ob 12. uri. 

Foto: Janoš Zore