Ključ se skriva v našem umu, razlaga Urška Žolnir Jugovar, danes žena in mati skoraj dvoletnice. 

Biti in ostati duševno močan se zdi v teh težkih časih bolj pomembno kot kdaj koli prej. Kako trenirati um, da deluje za nas?

Mene je moje življenje, tudi po zaslugi profesionalne športne kariere, pripeljalo do znanja, ki ga danes delim z vami. Če potegnem iz rokava olimpijado, lahko rečem, da je bilo tam vse do potankosti vizualizirano. Točno sem vedela, kam grem, kakšne prepreke me čakajo, vse skupaj sem še malo napihnila, da sem bila pripravljena tudi na najslabše. Ob taki psihološki pripravi je bilo kosati se z realnimi izzivi mala malica. 


Strahu je okrog nas zdaj veliko. Kaj predlagate ljudem, ki se, tudi zaradi epidemije, predajajo melanholiji, negativizmu? Kako naj si pomagajo? 

Naj se zaposlijo. Naj preberejo kakšno knjigo, članek, da naredijo nadgradnjo svoje miselnosti. To jaz prakticiram.

Vem, da je težko, ko zapademo v negativizem, melanholijo, zapustiti ta začaran krog. Ljudem svetujem, da se obkrožijo s posamezniki, ki razmišljajo pozitivno in vidijo svetlo prihodnost. Nevede te potegnejo iz temne globine. Le ne predajte se strahu in negativizmu. 

Veliko govorite o tem, da je treba razmišljati o prihodnosti, ne le o sedanjosti, ki sploh ni rožnata.

Saj je res, da živimo za trenutek, ampak je treba imeti cilje, želje tudi za prihodnost. Moramo si predstavljati, kaj bo prineslo naslednje leto, naslednji mesec. Če je bilo letošnje leto zelo stresno, si moramo za naslednje leto pot začrtati čimbolj pozitivno, delajmo dobro zase in za druge. Da si med seboj pomagamo, to se mi zdi še posebej pomembno in potrebno.


Pravite, da si je treba cilje, ki jih želimo doseči, tudi zapisati.

Ja, to je potem drugi korak. Ko nekaj v prihodnosti res želiš izpeljati, si to željo zapiši na list papirja in ga pospravi, na primer v denarnico. Že izrečene besede imajo veliko moč, ko jih daš na papir, pa nas, verjemite, življenje pelje v želeno smer. Ampak ne gre tako, da sedimo križem rok in ne naredimo ničesar za dosego cilja. Treba je delati v tej smeri.

Kaj menite o obdobju koronakrize? Nam je prineslo tudi kaj dobrega? 

Veliko jamranja slišimo, spet drugi so mnenja, da se odpirajo nove priložnosti. S slednjim se strinjam tudi sama. Vem, da je težko, ko zapademo v negativizem, melanholijo, zapustiti ta začaran krog. Ljudem svetujem, da se obkrožijo s posamezniki, ki razmišljajo pozitivno in vidijo svetlo prihodnost. Nevede te potegnejo iz temne globine. Le ne predajte se strahu in negativizmu.