Poskusite z meditacijo

Res se je en del življenja že zaokrožil v celoto in odpira se vam drug del življenja, ki pa ni več tako jasno začrtan v našem materialnem svetu. Tudi življenjske vrednote se spremenijo. Kar je bilo nekoč pomembno za preživetje, od vsakdanjega boja za ljubi kruhek do strehe nad glavo, nima več tiste silovitosti kot nekoč. Človek spozna, da za življenje potrebuje pravzaprav zelo malo. Spet mu postajajo pomembnejša vprašanja o smislu življenja, o tem, kaj je življenje in kaj je smrt, in podobno. Nekaterim res uspe dremavo prebiti ta del življenja, vi pa ne spadate mednje. 

Če že nimate svojega tihega prostora za razmišljanje in pisanje, pa imate prav gotovo gozdove, po katerih se lahko sprehodite in razmišljate. Po drugi strani pa nikar ne pozabite, da le med ljudmi lahko začutite tisto vrsto spodbude, ki vam ponudi smisel in pot. S tem ne mislim knjig, televizije, interneta, ampak človeško bližino. Ravno tako kot fitnes ni nadomestilo za hojo po gozdu, tudi razni mediji ne morejo nadomestiti človeške bližine. Vi morate najti harmonijo med samoto in stikom s takimi ljudmi, ki vas ne pustijo praznih in osamljenih. 

Mogoče bi v tem obdobju nekoliko večjo pozornost lahko posvetili tistemu, čemur pravimo meditacija, v najširšem pomenu besede. Ni vse v delu, denarju, ugledu ali moči. Ravno tako je včasih potrebno mirovanje. Takrat ko se umirimo, lahko uskladimo sebe s samim sabo in sebe z okoljem. Zdravilnost meditacije je že priznana. In mogoče na vas čakajo izkušnje globljih stanj zavesti. Meditacija ima res vzhodnjaški prizvok, vendar je med nami že od davnine, samo drugačna imena ima. Šole za meditiranje so različne, v glavnem pa vas vodijo in ne poučujejo, kar bi vam nemara kar ustrezalo.