Ste odrasla oseba, ki ima vso pravico do sreče

Pozdravljeni,

hvala za vaše pismo, ki pove veliko o vas in vašem odnosu s starši. Ko otrok dopolni 18 let, to običajno pomeni, da je odrasel do te mere, da lahko tudi sam odloča o svojem življenju. Vi ste stari 55 let, iz česar bi lahko zaključili, da samostojno razpolagate s svojim življenjem že tri desetletja. Med njimi je tudi odločitev, kakšnega partnerja si boste izbrali. Preden se torej obremenjujete, kaj bodo o vašem novem izbrancu porekli vaši starši, pomislite, da ste odrasla oseba, ki ima vso pravico do lastne sreče.

Kar se tiče ločitev pa vam na srce polagam naslednje. Ste vedeli, da se v Sloveniji skoraj polovica zakonov konča z ločitvijo? Povprečna zakonska idila naj bi znašala le okrog 12 let. Danes je tako ločitev postala že nekaj splošno sprejetega. Ljudje na prvo mesto vedno bolj postavljajo osebno srečo, želijo si dinamičnega in polnega življenja in niso več pripravljeni za vsako ceno vztrajati v otopelih odnosih, kot so bili naučeni naši starši in stari starši. Zatorej ni z vami prav nič narobe. Ni se vam treba do konca življenja kaznovati zato, ker ste ločeni. Pred vami je še veliko lepih trenutkov, kot kaže tudi v dvoje, in zaslužite si jih ne glede na to, kaj na vašo izbiro porečejo drugi.

Zato vam svetujem, da se oglasite tudi pri strokovnjaku, ki vam bo pomagal razvozlati vzorce, ki vas v odnosu do vaših staršev držijo v vlogi otroka. V psihologiji poznamo transakcijsko analizo, ki ločuje otroka, starša in odraslo osebo. Za vas je izredno pomembno, da iz vloge otroka prestopite v odraslo osebo, saj se boste le tako postavili zase in sprejeli boljše odločitve za svoje življenje. Spoznati morate namreč, da so vaši starši eno, vi pa oseba zase, ki ji ni potrebno v vsem ugajati drugim in predvsem njim.