Kar zares šteje v partnerstvu, je srce

Popolnoma razumem vašo stisko in bolečino ob dejstvu, da vaši starši ne sprejemajo vašega fanta. Najbrž imate občutek, da ostajate sami in se ne morete zanesti na človeka, ki bi vama morala biti najbližja in vam stati ob strani.

Težave zaradi razlike v izobrazbi v partnerski zvezi lahko nastanejo. Ali bodo, je odvisno od različnih dejavnikov. Pojdiva po vrsti. Najprej sta tu partnerja s svojima značajema, sistemoma vrednot, »prtljago«, ki sta jo prinesla iz faze odraščanja, in iz tega izvirajočimi potrebami, željami in ambicijami. Pravite, da je seme dvoma vsajeno v vas. Torej niste popolnoma prepričani, da razlika v izobrazbi ne bo enkrat postala kamen spotike. Tu bi vam svetoval, da ste popolnoma iskreni do sebe. Kakšna so vaša življenjska pričakovanja? Kako bi bila lahko razlika v izobrazbi ovira za vas? Naredite seznam potencialnih nevarnosti. Pogovorite se z nepristransko osebo in z njo pretresite težo teh nevarnosti. Vaš pogled bo takrat bistveno jasnejši.

Delna neznanka je vaš fant. Tudi če sta v zvezi že dlje in imate občutek, da ga poznate, se ne zanašajte preveč na to. S tem vas nočem strašiti, nikakor. Toda človeška narava je nepredvidljiva in nestabilna. Še sami zase ne moremo dati roke v ogenj, kaj šele pričakovati tega od druge osebe. Zato pričakujte določeno negotovost, ki je stalnica v partnerskih zvezah. Torej, čeprav doslej razlika v izobrazbi nikoli ni bila problem, se stvari lahko spremenijo in vašim staršem delno dam prav.

Koliko se vam je uspelo separirati od staršev? Z drugimi besedami, kolikšen vpliv imajo še na vas? Ste dovolj trdni, da boste zmogli uveljaviti svojo voljo? Ali pa obstaja možnost, da jim bo uspelo z izsiljevanjem (materialnim ali čustvenim) vplivati na vašo odločitev? To boste najlaže preverili, če boste s starši govorili o svojih načrtih. Eno je, če so vam rekli le, da se bodo, po njihovem, stvari po poroki popolnoma spremenile, drugo pa je, če so pokazali odkrito nasprotovanje. Torej, govorite z njimi odkrito in brez ovinkarjenja o svoji nameri in tako preverite, kakšno nevarnost predstavljata.

Naj vam napišem še nekaj spodbudnih besed. Razlika v izobrazbi nikakor ne bi smela biti vir sporov med partnerjema! Tisti, ki mislijo, da zdravnica in električar ne spadata skupaj, so snobi, ozkosrčni in omejenega duha. Kar zares šteje v partnerstvu, je srce; je ljubezen v najžlahtnejšem pomenu: spoštovanje, skrb za partnerja in družino, dobrota, pripravljenost na sklepanje kompromisov, toleriranje partnerjevih muh (tudi sami jih imamo!) in zvestoba. Verjamem, da ste se pripravljeni držati teh vrednot. Če vam jih bo uspelo uresničevati, kar je vsekakor eden največjih življenjskih izzivov, potem se vam ni treba bati za uspeh zakonske zveze.

Poleg tega razliko v izobrazbi lahko odpravite. Ne vi, ampak vaš fant. Vseživljenjsko učenje je nuja in če bo želel napredovati, bo najbrž moral pridobiti še kakšno spričevalo ali diplomo, s čimer bo zmanjšal ali izničil razliko v izobrazbi. Želim vam, da boste uspešna režiserka svoje življenjske poti.