Problem je v glavah

Kar nekaj takih zakonov poznam, v katerih sta partnerja različnih ver ali pa je eden veren, drugi pa ateist. Tudi za vaju to ne bi smela biti nepremagljiva ovira. Mislim, da ni problem v različnih veroizpovedih ali ateizmu. Problem je v glavah ljudi. Lahko razumem pričakovanja fantovih staršev, ki želijo ohraniti tradicijo, v kateri so bili vzgojeni, vendar pa škodujejo svojemu otroku. Ne upoštevajo dejstva, da se je njihov sin rodil in rasel tukaj in nanj ni vplivala samo njihova družina s svojimi pravili in vero, temveč tudi kulturni vzorci okolja, v katerem živi. Fantova družina je verjetno precej patriarhalna, zato se ne upa odkrito nasprotovati očetu.

Zdaj so na preizkušnji fantova zrelost, odgovornost, samostojnost pa tudi ljubezen do vas. Pomislite, zdi se mi, da bo to dober preizkus ljubezni vašega fanta. Če je razčistil sam pri sebi, kaj je v življenju resnično pomembno, se bo odločil za vajino ljubezen. Če bo popustil staršem, potem sprejmite dejstvo, da njegova ljubezen do vas ni dovolj močna za skupno življenje. Vaše stališče, da njegove vere ne boste sprejeli, je v redu. Zakaj bi se odločili za ta korak, če ne čutite notranjega vzgiba zanj?

Ljubezen vsakega para, ki živi skupaj, je večkrat na preizkušnji. Takrat rečemo, da je zveza v krizi. Niso vse krize enake. Včasih so bolj zapletene in za partnerja naporne, nekatere pa potrebujejo le malo dobre volje, pa se že pokaže sprejemljiva rešitev. Po mojih izkušnjah pri svetovalnem delu s pari velja pravilo, da bosta partnerja mnogo laže našla rešitev za problem, če se strinjata v tem, kaj je bistvo problema. Par, ki se ne more dogovoriti niti tega, kaj je vsebina težave, bo zelo težko našel rešitev. Pomembna pa je tudi moč njune ljubezni. Raje ko se imata, močnejša je njuna motivacija, da izboljšata in uredita odnos. Ljubezen je energija, in če jo oba partnerja usmerita v to, da bosta rešila svoj odnos, bo uspeh prišel. Vse dobro vam želim.