Smrt svoje nekdanje žene je danes javnosti oznanil kar Donald Trump sam, in sicer preko svojega družbenega omrežja Truth Social. V zapisu je dejal, da je bila Ivana Trump »čudovita, prelepa in neverjetna ženska, ki je živela navdihujoče življenje«. 

Ivana Marie Trump se je rodila 20. februarja leta 1949 na Čehoslovaškem. Že kot deklica je odkrila ljubezen do smučanja in se pridružila nacionalni smučarski ekipi. V iskanju svobode se je leta 1971 poročila s svojim smučarskim inštruktorjem, ki je bil Avstrijec in tako pridobila avstrijsko državljanstvo, da je lahko zapustila komunistično domovino. Ločila sta se že po dveh letih in Ivana se je nato preselila v Kanado, kjer je v Montrealu delala kot inštruktorica smučanja pa tudi kot model. 


Prav zaradi manekenstva je nekaj let pozneje, 1976, na obisku v New Yorku, spoznala Donalda Trumpa. Zaljubila sta se in se poročila leto pozneje ter kmalu postala eden najbolj zloglasnih parov newyorške elite. Skupaj sta se lotila gradnje nekaterih največjih Trumpovih projektov v New Yorku in Atlantic Cityju. V zakonu so se jima rodili trije otroci, Donald Trump mlajši, Ivanka Trump in Eric Trump, a je zakonska sreča med njima trajala le dobro desetletje. 


Konec leta 1989 je namreč v javnost pricurljala novica o velikem prepiru, ker je Ivana moža zasačila z ljubico. Sledila so kar tri leta zelo javnega pravdanja, v katerem je Ivana Donalda celo obtožila posilstva, o njunem ločitvenem procesu pa so v začetku 90. let poročali vsi svetovni mediji. Pred ločitvijo je bila Ivana ena izmed glavnih akterjev v Trumpovi organizaciji, po ločitvi leta 1992 pa se je podala na samostojno podjetniško pot z modno linijo oblačil, nakita in kozmetike. 

Ivana Trump leta 1990. Foto: Vicki L. Miller/Shutterstock

Lotila se je še nekaj nepremičninskih poslov, a so bili vsi neuspešni, je pa precej uspešno iztržila svojo ločitev od Trumpa, najprej leta 1992 in 1993 z delno avtobiografskima knjigama For Love Alone (Zavoljo ljubezni, op. p.) in Free to Love (Svobodna, da ljubim, op. p.), v katerih je popisala svojo življenjsko zgodbo skozi lik namišljene ambiciozne Čehoslovakinje Katarinke Kovár. Leta 1995 pa je izdala še knjigo samopomoči The Best Is Yet to Come: Coping with Divorce and Enjoying Life Again (Najboljše še pride: Kako se soočiti z ločitvijo in znova uživati življenje, op. p.) z nasveti, kako prestati in preboleti ločitev. Od 1995 pa vse do leta 2010 je pisala tudi kolumne o ljubezni in ločitvi za različne ameriške časopise. Veliko prahu je dvignila tudi njena avtobiografija Raising Trump (Kako vzgojiti Trumpa, op. p.), ki jo je izdala oktobra 2017, le dobrih devet mesecev po tem, ko je Trump postal ameriški predsednik. 

Ivana leta 2000. Foto: Featureflash Photo Agency/Shutterstock

Poleg medijev se je Ivana večkrat pojavila tudi na televiziji in filmu, po ločitvi od Trumpa je leta 1992 nastopila v oddaji Oprah Winfrey in takrat pomenljivo dejala: »Ne bom več dovolila, da mi vladajo moški.« Še bolj provokativna pa je bila njena izjava v filmu Klub vražjih babnic leta 1996, ko glavnim junakinjam, ki so vse soočene z ločitvami od bogatih možev, poda nasvet: »Dame, ostanite močne in neodvisne. In ne pozabite, ne jezite se, ampak jim poberite vse.« Tudi sama je namreč od Trumpa odkorakala s 14 milijoni ameriških dolarjev, newyorškim stanovanjem, dvorcem s 45 sobami v Connecticutu in souporabo moževega luksuznega letovišča Mar-O-Lago na Floridi.  

Po ločitvi od Donalda Trumpa se je poročila še dvakrat, skupno torej štirikrat, vsaka od teh porok pa se je končala z ločitvijo. Njen zadnji mož, italijanski igralec in maneken Rossano Rubicondi, je bil kar 23 let mlajši od nje, njuna poroka leta 2008 je stala kar tri milijone dolarjev, na Floridi pa jo je gostil nihče drug kot njen bivši Donald Trump. A je zakon trajal komaj eno leto. 

Ivana z bodočim možem Rossanom Rubicondijem leta 2005. Foto: Everett Collection/Shutterstock

Na koncu je Ivano Trump izdalo srce, umrla je na svojem domu v New Yorku. Donald Trump je v zapisu ob njeni smrti še dejal, da so bili njuni trije otroci Ivanin »ponos in veselje«. »Bila je zelo ponosna nanje in tudi mi vsi smo bili zelo ponosni nanjo. Počivaj v miru Ivana!«