Ameriška prva dama Melania Trump ni prvič tarča kritikov Donalda Trumpa. Njeno slovensko poreklo sicer Američanov ne moti, a zdi se jim skrajno dvolično, da aktualni predsednik tako goreče udriha po priseljencih, zlasti tistih iz Latinske Amerike, Afrike in bližnjega vzhoda, navsezadnje le redkokateri državljan ZDA, z izjemo ameriških staroselcev, danes lahko trdi, da je njegova kri izključno ameriška. Tudi Trumpova mati Mary Anne McLeod Trump je bila pravzaprav rojena na Škotskem in je v ZDA migrirala šele pred manj kot stoletjem, leta 1930. 

A Trumpa, kot se je to že večkrat izkazalo, takšna 'zanemarljiva' dejstva ne ganejo, ko se v besedni boj poda s svojimi nasprotniki demokrati. Tako je v nedeljo na svojem priljubljenem kanalu za komuniciranje z javnostjo Twitterju, čivknil, da bi morale iti nekatere progresivne kongresnice nazaj v popolnoma polomljene in s kriminalom okužene kraje, odkoder so prišle. Izjava je spomnila na tisto njegovo o »usranih državah«, iz katerih prihajajo priseljenci v ZDA. »Zanimivo je videti, kako progresivne demokratske kongresnice, ki so prišle iz držav, katerih vlade so popolna katastrofa, najhujše, najbolj skorumpirane in nesposobne na svetu, besno ukazujejo prebivalcem ZDA, največje in najmogočnejše države na svetu, kako naj se upravlja njihova vlada,« se je izrazil Trump. Četudi ameriški predsednik kongresnic ni izpostavil poimensko, je bilo vsem nemudoma jasno, da je mislil med drugim na Alexandrio Ocasio Cortez, Ilhan Omar, Rashido Tlaib in nekatere druge demokratke, ki so se zapletle v prepir z demokratsko predsednico predstavniškega doma Nancy Pelosi pri potrjevanju zakona o izrednih sredstvih zaradi humanitarne krize na meji. Mlade poslanke so zahtevale ostrejše ukrepe proti zlorabam zveznih oblasti in večjo zaščito priseljencev, Pelosijeva pa je vztrajala, da je najpomembneje potrditi denar za pomoč priseljencem v zbirnih centrih z nemogočimi razmerami, kjer čaka toliko ljudi, da so tudi po 40 dni ali več prisiljeni ves čas stati na nogah, v celicah pa se širi močan vonj po urinu. 

Trumpov tvit znova dokazuje predsednikovo pomanjkljivo splošno razgledanost in resne luknje v znanju. Večina kongresnic, ki jih je napadel, je namreč rojenih v ZDA, zato glede na njegove besede v svoji domovini že prebivajo. Ocasio Cortez je bila rojena v New Yorku staršem portoriškega izvora, Tlaibova pa je bila rojena v ZDA palestinskim staršem. »Gospod predsednik, država, iz katere prihajam in država na katero prisegam, so ZDA. Jezni ste, ker si pač ne morete predstavljati Amerike, ki nas vključuje,« je zato tvitnila Alexandria Ocasio Cortez. 

Če že dlakocepimo, razmišljajo ameriški mediji, so glavni kandidati za deportacijo osebe, ki so predsedniku veliko bližje, denimo Trumpova pokojna mati, njegova bivša žena Ivana Trump, ki je bila rojena na Češkem in se je v New York preselila v 70. letih prejšnjega stoletja, ter seveda naše gore list Melania Trump. Bi tudi svojo mater nekoč poslal nazaj v državo, iz katere je prišla, sprašujejo predsednika pri ameriškem Vogueu. Pa Ivano sedaj na Češko in Melanio v Slovenijo?