Je zdravnik, ki ga uvrščajo med vodilne strokovnjake za zdravljenje sladkorne bolezni v svetu, pa tudi redni profesor na medicinski fakulteti v Ljubljani, svetovljan in mož z obširnim znanjem. Za svoje izjemne dosežke je prejel od predsednika Boruta Pahorja jabolko navdiha, lani pa bil tudi med izbranci za Delovo osebnost leta. 

Danes vemo, da živimo v »debelilnem« okolju, kjer je velika ponudba energijsko bogate in neustrezne prehrane. Hiter porast debelosti v zadnjih 30 letih je predvsem posledica kulturnih in okoljskih vplivov.  

V zadnjih letih smo dobili nova, učinkovita zdravila za zdravljenje debelosti. V novi ambulantni enoti Endonova, v sklopu zasebne zdravstvene ustanove Dermatologija Bartenjev, ki jo strokovno vodi priznani dermatolog profesor dr. Igor Bartenjev, na povsem nov farmakološki način zdravijo čezmerno telesno težo. V centru ponujajo tudi najnovejše poživitvene terapije za boljše počutje in mladostnost. Več je ekskluzivno za Onoplus razložil prof. dr. Andrej Janež.

Poleg delovanja v UKC Ljubljana, kjer ste že 13 let predstojnik klinike za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni ter redni profesor na medicinski fakulteti v Ljubljani, ste mednarodno priznan znanstvenik, raziskujete in odkrivate nove inzuline, udeleženi ste pri številnih kliničnih farmakoloških testiranjih novih učinkovin za zdravljenje debelosti. Kako se vam je porodila ideja, kaj vas je navdihnilo, da bi vse to prepletli tudi s strokovnimi obravnavami na povsem nov, farmakološki način zdravljenja debelosti v novi endokrinološki ambulanti pri Dermatologiji Bartenjev?

Že dolgo se zavedamo, da je debelost bolezen, osebam s čezmerno telesno težo in debelostjo pa kljub temu nismo zmogli ponuditi trajne rešitve, saj je hujšanju s spremembo življenjskega sloga skoraj neizogibno sledil relaps. V zadnjih letih imamo novejša in učinkovitejša zdravila za zdravljenje debelosti. V naši ambulanti se individualizirano lotevamo tega kliničnega problema. Smo prva ambulanta v Sloveniji, ki ponuja usmerjeno farmakološko zdravljenje debelosti. 

Prof. dr. Andrej Janež in prof. dr. Igor Bartenjev. Foto: Črt Piksi

Za kakšno metodo oziroma postopek gre, v čem je drugačen, učinkovitejši od večnih, neuspešnih diet?

Trenutno odobrena nova zdravila za kronično zdravljenje debelosti v kombinaciji s spremembami življenjskega sloga povzročijo večjo in dolgotrajnejšo izgubo telesne teže kot sami ukrepi za spremembo življenjskega sloga. Večja izguba telesne teže, dosežena z dodatkom teh zdravil, je dosledno povezana z večjimi koristmi za zdravje. Pomembno je poudariti, da uporaba zdravil za zdravljenje debelosti in spremljajočih bolezni lahko dopolnjuje ugodne učinke prilagojenega življenjskega sloga, ne sme pa biti nadomestilo za priporočen način življenja. Zdravila proti debelosti so primerna za posameznike z indeksom telesne mase nad 30 kg/m2 ali nad 27 kg/m2, če imajo spremljajoče bolezni, pri čemer je treba upoštevati tudi obseg pasu. Na zdravljenje debelosti z zdravili se vsi posamezniki ne odzovejo. Po trimesečnem zdravljenju naj bi dosegli vsaj petodstotno izgubo telesne teže. Če takšen izid ni dosežen, je treba uporabo zdravila proti debelosti ukiniti. 

Glavni cilji zdravljenja debelosti so preprečevanje oziroma zdravljenje zapletov in spremljajočih bolezni, boj proti stigmatizaciji ter doseganje dobrega počutja, pozitivne telesne podobe in samopodobe. Izguba telesne teže sama po sebi ni vedno prednostna naloga, cilje zdravljenja je treba prilagoditi zapletom, nastalim zaradi debelosti. 

Kdo vse si jih lahko omisli? Menite, da lahko vsakdo shujša, kaj je ključno pri tem?

V začetku obravnave je treba najprej izključiti endokrinološki vzrok debelosti, ki je redek in zahteva običajno specifično zdravljenje. Na razvoj debelosti vpliva predvsem preplet več dejavnikov. Najpreprostejša razlaga bi bila, da debelost nastane zaradi kroničnega energijskega neravnovesja, vzdržuje pa se s stalno povečanim vnosom energije, ki zadostuje za izpolnitev z debelostjo pridobljenih večjih energijskih potreb. Danes vemo, da živimo v »debelilnem« okolju, kjer je velika ponudba energijsko bogate in neustrezne prehrane. Poznano je, da so v uravnavanje energijske bilance in zaloge maščob vključene zapletene interakcije med biološkimi dejavniki, vključno z genetskimi in epigenetskimi, vedenjskimi, socialnimi in okoljskimi ter kroničnim stresom.

Hiter porast debelosti v zadnjih 30 letih je predvsem posledica kulturnih in okoljskih vplivov. Prehrana z veliko energijsko gostoto, večje porcije, majhna telesna dejavnost, sedeč način življenja in motnje hranjenja so pomembni dejavniki tveganja za razvoj debelosti. Ti vedenjski in okoljski dejavniki povzročajo spremembe v strukturi maščobnega tkiva in njegovem izločanju sistemsko aktivnih snovi, ki povzročajo zaplete, povezane z debelostjo. 

Foto: Peter Irman

Lahko napoveste, koliko časa je treba »potrpeti« do vidnega ali končnega rezultata?

To individualno ocenimo, odvisno od izhodiščne telesne teže in pridruženih bolezni. Glavni cilji zdravljenja debelosti so preprečevanje oziroma zdravljenje zapletov in spremljajočih bolezni, boj proti stigmatizaciji ter doseganje dobrega počutja, pozitivne telesne podobe in samopodobe. Izguba telesne teže sama po sebi ni vedno prednostna naloga, cilje zdravljenja je treba prilagoditi zapletom, nastalim zaradi debelosti. Načrtovana izguba telesne teže naj temelji na spremljajočih boleznih oziroma želenem zmanjšanju tveganja za srčne in presnovne zaplete. Ugodne izide je mogoče doseči z zmanjšanjem telesne teže za pet do 15 odstotkov. 

Intravenozna terapija je hiter, učinkovit in varen način vnosa vitaminov, aminokislin in drugih hranil v telo. Pomaga k izboljšanju zdravja. Poskrbi za zaščito pred prehladi in okužbami, podpre delovanje imunskega sistema, poskrbi za lepšo in bolj zdravo kožo, pomaga pri preprečevanju izgorelosti, uravnavanju nekaterih hormonov in je odlična podpora pri načrtovanem hujšanju. 

Ali mora pacient poleg predpisane terapije obenem imeti dieto in telovaditi?

Zdrav življenjski slog je osnova za zdravje. Tak slog obsega zdravo prehrano, telesno aktivnost, opustitev nezdravih življenjskih navad in izogibanje stresu. Stopenjski pristop k zdravljenju debelosti vključuje spremembe življenjskega sloga, prilagoditev telesne dejavnosti, prehrane in vedenja. Izbira zdravljenja danes temelji na indeksu telesne mase, obsegu pasu in sočasnih boleznih. S posameznikom naredimo terapevtični načrt. Na ambulantnih kontrolah ga postopno nadgrajujemo in krepimo. 


Zakaj menite, da vsi tako zelo hrepenimo po večni mladosti?

V človeku že vso zgodovino obstaja silna potreba po večnem življenju. Še pred 150 leti je povprečna življenjska doba trajala okoli 40 let, nato se je v sedemdesetih letih z razvojem medicine in farmacevtske industrije premaknila na 70 let, današnji moderni dosežki pa so jo dvignili močno čez 90 let. Znanost poskuša iskati načine, ki bi preprečili staranje in razpad celic. Z različnimi zdravilnimi učinkovinami, vitamini, aminokislinami skuša medicina olajšati bolezenske simptomatike, medtem pa tudi vplivati na življenjsko dobo. Ne smemo pa pozabiti na starodavne in večne vrednote človeškega življenja: resnica, enotnost, dobrota, pravičnost, lepota in ljubezen, ki pričajo o resničnem pripadanju, hkrati pa so skrita namera in sanje človeškega hrepenenja. Tudi to nas ohranja mladostne.

Kakšna, da ne rečem idealna, podoba pa trenutno vlada na lepotnem prestolu in kaj osebno menite o tem?

Lepotni ideali se spreminjajo, vendar smo največjo revolucijo videza pri ljudeh doživeli v 20. stoletju. Še posebej najprej pri ženskah, ki so se začele osvobajati nadzora moškega ter mu postala enakovredne. To se je začelo kazati tudi v njihovem videzu. Kozmetična industrija ter oglaševanje sta postala del našega vsakdana. Kasneje so temu sledili moški. Zadnja leta se trend nekoliko spreminja. V ospredje prihaja želja po dolgoživosti, vitalnosti, dobrem počutju. In prav tu lahko tako imenovana anti-aging endokrinologija pripomore h kakovostnejšemu staranju. 

Foto: Črt Piksi

Kdo je za vas lep človek?

Lep človek je tisti, ki v sebi izžareva veselje. Všeč mi je misel iz pesmi Toneta Pavčka, ki pravi: »Vsak človek je zase svet, čuden, svetal in lep kot zvezda na nebu.«

V novi enoti Endonova Dermatologije Bartenjev zagotavljate tudi danes priljubljena intravenozna vitaminska dopolnila. Zakaj je to dobro za naše telo, kdaj je čas zanje? Med njimi izstopa tudi tako imenovani postcovidni booster. Katere snovi ta »spodbujevalnik« vsebuje, komu jih priporočate, kateri starostni skupini toliko bolj?

Intravenozna terapija je hiter, učinkovit in varen način vnosa vitaminov, aminokislin in drugih hranil v telo. Pomaga k izboljšanju zdravja. Poskrbi za zaščito pred prehladi in okužbami, podpre delovanje imunskega sistema, poskrbi za lepšo in bolj zdravo kožo, pomaga pri preprečevanju izgorelosti, uravnavanju nekaterih hormonov in je odlična podpora pri načrtovanem hujšanju. V našem centru intravenozno terapijo popolnoma individualno prilagodimo. Vse recepture in učinkovine nam pripravijo v Nemčiji in so strogo regulirane po kakovosti in učinkovitosti. 

Podobno kot ženske v menopavzi, ko se odločajo za nadomestno hormonsko terapijo, se vse več moških v razvitem svetu odloča za nadomestno zdravljenje s testosteronom. Omogočamo ga tistim, ki jim primanjkuje testosterona in imajo omenjene klinične znake. Staranje je kakovostnejše, moški so vitalnejši in zadovoljni. 

Bi lahko dejali, da lahko ščiti tudi pred vnovično okužbo?

To žal ne. Pomaga pa h krepitvi imunskega sistema, zmanjšuje celično vnetje in regeneracijo. Osebam, ki so v zadnjem obdobju prebolele covid, hitreje povrne energijo. Tu smo nabirali znanje na številnih tečajih v tujini. Pred kratkim smo se vrnili s tečaja intravenozne terapije v Katarju, ki je bil namenjen tej tematiki. Drugače pa uporabljamo klinične protokole dveh najbolj znanih klinik za »anti-aging« medicino iz Londona, ki smo ju tudi strokovno obiskali. 

Foto: Jože Suhadolnik

Če se vrneva k vašim dejavnostim. Posebnost, novost za moške je tudi farmakološko dodajanje testosterona. Kdo si lahko omisli to? Nam zaupate, prosim, več?

Testosteron je hormon, ki je pri moškem pomemben za telesno, duševno in spolno počutje. V srednjih letih se raven začne pomembno zniževati. Splošni simptomi pomanjkanja so zmanjšanje spolnega poželenja, težave z erekcijo, depresija in utrujenost. Moškim z nizko ravnjo testosterona se pogosto spremeni telesna sestava, kar je povezano z zmanjšanjem mišične moči in povečanjem maščevja. Podobno kot ženske v menopavzi, ko se odločajo za nadomestno hormonsko terapijo, se vse več moških v razvitem svetu odloča za nadomestno zdravljenje s testosteronom. Omogočamo ga tistim, ki jim primanjkuje testosterona in imajo omenjene klinične znake. Staranje je kakovostnejše, moški so vitalnejši in zadovoljni. 

Spoznal sem, da si recept v bistvu ti sam. Vsa zdravila imaš pri roki: v svojem srcu, svojem razumu, v moči volje. 

Dovolite, za konec, poznava se že skoraj dve desetletji, in ko vas gledam, se zdi, da vas je staranje povsem obšlo. Nespremenjen čedni mladenič ste ves čas. Vaš »skrivni« recept, prosim!

Žal ni učinkovine na recept. Spoznal sem, da si recept v bistvu ti sam. Vsa zdravila imaš pri roki: v svojem srcu, svojem razumu, v moči volje. Ne smeš pričakovati, da se bodo nekatere stvari zgodile kar same od sebe. Rad imam to misel za konec: sreča je podobna očalom, na nosu jih imamo, pa jih navadno ne vidimo. In prav sreča nas dela mladostne. 

Prof. dr. Igor Bartenjev, dr. med. specialist dermatovenerologije, lastnik in strokovni vodja zasebne zdravstvene ustanove Dermatologija Bartenjev: »Zelo sem počaščen, da se nam je letos pridružil prof. dr. Andrej Janež, dr. med. Andrej je nesporna strokovna kapaciteta, mednarodno priznan strokovnjak, internist, diabetolog, z enciklopedičnim znanjem na področju presnovnih bolezni in izjemen poznavalec delovanja hormonskega sistema. Naše sodelovanje, gre predvsem za celostni pristop k 'anti-ageing' medicini, pa tudi za vplivanje na telesno težo, zagotavlja pacientom nadvse strokovno in varno obravnavo, ki resnično temelji na najsodobnejših, le redkim znanih znanstvenih dognanjih.«