Dnevni očitki o čezmerni teži gotovo niso spodbudni

Draga bralka,

članki v poljudnoznanstvenih revijah so koristni, saj večinoma povečujejo zdravstveno ozaveščenost. S pacientom, ki nekaj ve o svoji bolezni, je zdravniku laže sodelovati. Ker je vaš mož sladkorni bolnik že vrsto let in vem, da so sladkorni bolniki zelo dobro poučeni o svoji bolezni, hkrati pa bere celo tuje poljudnoznanstvene revije, sem prepričana, da pri njem ne gre za ignoranco do bolezni. 

Dnevni očitki o čezmerni teži gotovo niso spodbudni, še zlasti ker, kot pravite, je bil vse življenje prehranjen. To ga seveda ne peha v čezmerno hranjenje, pomirja pa ga tudi ne. Ljudje imamo različno dedno zasnovo, ta vpliva na mnogo stvari in tudi na telesno konstitucijo. 

Ampak poglejva, kaj je lahko prebral v tuji reviji vaš mož, da tako zavzeto brani svoje kilograme. Ali se brani le pred vami? Lahko je prebral študijo, ki je trajala kratko obdobje, ki je zajela premajhen vzorec, morda le mlajše bolnike, ni vključevala smrtnosti zaradi drugih, nebolezenskih vzrokov, ni vključevala življenjskih navad, kot sta alkoholizem in kajenje. Če v izvlečku članka niso omenjene vse podrobnosti študije, je poročilo v resnici težko razumeti kot trden dokaz osnovne trditve.