V radiču je toliko koristnih snovi, da boste hitro začutili pozitivne učinke. Na voljo vam je vse leto, na vrtovih pa marca že poganjajo tudi prvi sveži brstiči in branjevke so jih že prinesle na tržnico. Ni boljšega kot sveže nabrani mladi listi radiča, ki ga lahko dopolnite s trdo kuhanimi jajci ali s krompirjem. 

Rad ima blage zime 

Radič je razširjen po vsem svetu, izvira pa iz Evrope, prednje Azije in iz Severne Afrike. Največje države proizvajalke so v zadnjem času Avstrija, Italija, Francija. Je sorodnik cikorije in endivije. Zaradi svojega prijetnega, intenzivnega okusa in dekorativne rdeče-bele barve listov je vsestransko priljubljena solatnica. Sadika naredi odprto listno rozeto in glavo z zunanjimi listi, ki je velika približno kot pest, trdna in tehta od 200 do 600 gramov. Med rastjo temperatura ne sme pasti pod deset stopinj Celzija, sicer se glava ne razvije popolnoma. Zaradi tega radič gojijo predvsem v deželah z blagimi zimami, pri nas pa tudi v rastlinjakih, tako da je na voljo vse leto. 

Radičev je več sort, med njimi tudi rožnati in priljubljen treviški. Foto: Chuck Bandel/Shutterstock

Zdravilne učinkovine

Pri sestavinah v radiču je treba omeniti predvsem minerale fosfor, železo, kalij, kalcij, provitamin A, vitamin C, predvsem pa hranilno fiziološko pomembno grenčično snov intibin. Ta grenčična snov se nahaja v belih rebrih listov in daje radiču njegov močan trpek in grenak okus.

Grenčična snov intibin je zelo cenjena kot grenčica in spodbuja prebavo, delovanje jeter ter znižuje delež sladkorja v krvi. Z njo lažje hujšamo, grenčine pa naj bi imele tudi pomlajevalno moč. Že dolgo pa je tudi znano, da snovi v radiču pri neješčih spodbujajo tek. 

Foto: Zarzamora/Shutterstock

Nakup in shranjevanje

Izberemo glave radiča, ki so videti napete in sveže. Če imajo listi uvele ali celo rumenkastorjave in nagnite robove, je bil radič skladiščen v preveč vlažnem prostoru in ni bil primerno oskrbovan.

Kakovosten radič brez tveganja lahko shranimo v predalu za zelenjavo hladilnika približno štiri do pet dni. Lahko pa ga pustimo tudi v hladni kleti. 

Treviški radič, prava umetnina narave, je priljubljen zaradi svojega okusa. Foto: Maurese/Shutterstock

Uporaba

Zaradi prijetnega krepkega okusa hrustavih listov je postal radič iskana in priljubljena solatnica. Okusen je tudi kot mlačna predjed z na lističe narezanimi šampinjoni, korenčkom, narezanim na trakove, ter s kolobarji bele in rdeče čebule. Priljubljen je tudi v kombinaciji s kuhanim krompirjem in slanino, ujema pa se celo s sadjem. Italijani radič radi dodajajo rižotam, testeninam (zlasti polnjenim kot nadev) in drugim jedem, ki jim ta vijolična zelenjava popestri videz in okus. 

Foto: Marco Mayer/Shutterstock

Trik z limono 

Liste radiča operemo in jih uporabimo za poljubno jed. Liste lahko od glave ločimo posamezno ali pa celo glavo prepolovimo, nato razčetverimo, izrežemo kocen in radič narežemo na za prst debele trakove. Narezan radič vedno pokapljamo z limoninim sokom, sicer postanejo listi rjavi. Če vam ni všeč intenziven okus radiča, odstranite čimveč belih reber, v katerih se nahaja večji del grenčične snovi.