Mladi krompir je odlična in hranljiva povrtnina pa tudi izvrstna dietna hrana, še zlasti če neolupljenega skuhamo v nesoljeni vodi oziroma v sopari. Tako pripravljen namreč ohrani precej vitaminov, med njimi A, B1, B2, C, in mineralnih snovi, med katerimi je največ kalija in magnezija pa tudi nekaj železa in kalcija. 

Krompir za lepši spane

V kombinaciji z lahko prebavljivimi ogljikovimi hidrati in beljakovinami (od dva do tri odstotke) v njem nas bioaktivne snovi varujejo predvsem pred nemirom ali celo živčnostjo in nervozo ter pred slabim spanjem. Kalij in magnezij pa varujeta naše srce. Lahka in zgodnja krompirjeva večerja ni slaba rešitev, če nočemo spati s povsem praznim želodcem. 

Foto: zi3000/Shutterstock

Krompirjev sok za zdrav želodec 

Naravno zdravilstvo ceni zlasti presni sok, in sicer pri zdravljenju želodčnih obolenj, povezanih s stalnim oziroma čezmernim izločanjem solne kisline (ulkus oziroma čir, abrazirana sluznica dvanajstnika in želodca, gastritis). Pripravimo ga takole: Večji krompir očistimo očes in kali, ga dobro operemo, osušimo in skrbno olupimo, potem pa ponovno operemo pod tekočo hladno vodo. Nastrgamo ga na strgalniku, nato pa krompirjevo kašo iztisnemo skozi gazo ali čisto krpo. Uporaba: Sok spijemo po požirkih, na tešče, in potem za 15 minut ležemo v posteljo, kjer se vsakih nekaj minut obrnemo, da sok oblije celotno želodčno sluznico.