Enoletnica, ki jo je preprosto gojiti na vrtu, se je kot kulturna rastlina uveljavila v 20. stoletju, prej so divjega večinoma pobirali po njivah, zlasti med žitaricami, pa tudi po vinogradih in travnikih. Od različnih izboljšanih vrst motovilca so pri nas najbolj znane tri sorte: ljubljanski, holandski in žličar. 

Motovilec je med zelenjavnimi vrstami po vsebnosti železa na drugem mestu, za peteršiljem. Temnozeleni listi imajo tudi veliko magnezija, ki je za boljšo koncentracijo in obrambo pred stresom. 

Gojenje

Motovilec, ki ni vreden le kulinarično, temveč je tudi zdrava povrtnina, ima v zemlji vejnato korenino, iz katere zrastejo lopatičasti listi, ki tvorijo listno rozeto. Vilasto razraslo stebelce – tako priročnik Zdravilne rastline – je visoko od 10 do 20 centimetrov in nosi neznatne modrikasto bele cvetove. Od motovilca uživamo mlade liste, v šopih jih iz zemlje poberemo skupaj s koreninami. Odrežemo jih, še preden razvijejo cvetno stebelce.

Motovilec glede podnebja in tal ni zahteven za pridelovanje. Najboljši čas za setev je od srede avgusta do srede septembra, lahko za vrtninami ali poljščinami, ki jih v tistem obdobju poberemo iz zemlje. 

Foto: Floki/Shutterstock

Blagodejne lastnosti

Trgamo ga od novembra do marca, preden ga užijemo, ga temeljito operemo, da odstranimo vso zemljo. Listi imajo v sebi precej rudninskih snovi in vitaminov. Po Zdravilnih rastlinah imajo v 100 g približno 6 mg karotina, od 15 do 90 mg vitamina C, od 18 do 20 mg vitamina E, zastopani so tudi vitamini skupine B. Motovilec je med zelenjavnimi vrstami po vsebnosti železa na drugem mestu, za peteršiljem. Temnozeleni listi imajo tudi veliko magnezija, ki je za boljšo koncentracijo in obrambo pred stresom. Podatek, da ima skoraj trikrat toliko vitamina C kot glavnata solata, pove, da krepi organizem, izboljšuje kri, preprečuje krvavitev dlesni in je odličen pomočnik pri odpravljanju spomladanske utrujenosti. Zaradi vlaknin, ki jih vsebuje, vsaj občasno uživanje poživlja prebavo in odpravlja lenobnost črevesja. 

Pomlad na krožniku: motovilec, kalčki in užitne cvetlice. Foto: Madeleine Steinbach/Shutterstock

Priprava

Čisto preprosta solata je še najbolj aromatična. Uporabimo osnovni preliv z oljem in kisom, ki mu lahko dodamo kakšno zelišče. Ali morda trobentice. Zakaj pa ne? Sicer pa se motovilec klasično najbolj prileže ob trdo kuhanih jajcih ali s fižolom. 

Če ste naveličani klasike, poskusite motovilec v kombinaciji s češnjevim paradižnikom, pečenimi gobami in pinjolami. Foto: Daniela Baumann/Shutterstock