V tem odnosu za vas ni prihodnosti

Izguba pomembne osebe je hud udarec usode, ki začasno ohromi vitalne duševne procese, namesto njih pa prikliče žalost, otopelost in izgubo smisla. Toda življenje že poskrbi, da oseba, ki je izgubo doživela, izgubo tudi odžaluje in zbere moči za nov začetek. Takšna je usoda izgub v večini primerov. V majhnem številu primerov pa posamezniki izgube ne zmorejo preboleti. Zanje se čas ustavi in pretežni del njihovega čustvovanja obtiči v preteklosti.

Kot kaže, se je to primerilo tudi moškemu, s katerim ste že šest let v razmerju. Na eni strani ta oseba vzbuja občutke sočutja, na drugi pa manj prijetne občutke, saj ga vidimo kot nekoga, ki vas izrablja za svoje sebične namene. Njegova čustva so fiksirana pri umrli partnerki, vas pa ima le za nekakšen nadomestek, s katerim se kratkočasi.

Pred nami ste razgrnili podobo čustveno nezrele osebe, ki je nesposobna empatije in samorefleksije. Vaše čustvovanje je zanj nepomembno. Ne zna stopiti v vaše čevlje in se vprašati, kako doživljate njegove slavospeve nekdanji partnerki in ali ob tem morda ne občutite čustvene bolečine? Ali s tem, ko obiskujeta kraje, kjer je bil s svojo partnerko, ne žali vaših čustev, ko se spominja nje, namesto da bi pozornost namenjal vam? Pri tem, da je bivša partnerka pokojna že 15 let!

Kaj neki se dogaja v psihi tega človeka? Verjetno se nezavedno boji odžalovati izgubo in narediti korak naprej, ker bi bilo to zanj preveč ogrožajoče. Lažje mu je živeti v iluziji navidezne prisotnosti nekdanje partnerke, kot pa se soočiti z negotovostjo, ki bi mu jo prinesel nov začetek. Seveda gre tu za patologijo, saj običajno osebe, potem ko odžalujejo izgubo, pogumno usmerijo pogled v prihodnost in se soočijo z negotovostjo prihajajočih izzivov ter vznemirljivostjo in lepoto novih priložnosti.

Privolil je v obisk pri terapevtu, kar je bilo pogumno dejanje, vendar s figo v žepu. Takrat je najbrž zaslišal, da trpite ob njegovih dejanjih, spremenilo pa se ni dosti. Raje je začel lagati in vas še naprej čustveno zlorablja.

Mislim, da v tem odnosu za vas ni prihodnosti. Ta človek je ostal čustveno fiksiran v preteklosti - v spominih, ki mu nudijo občutek varnosti - in verjetno še dolgo ne bo uspel, če sploh kdaj, dojeti nesmiselnosti svojega početja. Ko ga boste zapustili, bo najbrž kmalu, s svojim šarmom, pritegnil novo žrtev in nadaljeval s čustvenim zlorabljanjem, ne da bi se zavedal ali si priznal krivičnosti svojih dejanj.