Draga bralka,

niste edina ženska, ki se je znašla v tovrstni situaciji. Kar opisujete, se dogaja in se dogajalo vsem. Najbolj pomembna stvar v zadevi pa je, kako se v tem scenariju počutite vi. Morda v tej situaciji niste ljubica, ste pa zagotovo »druga«, ker je on v mislih še vedno z bivšo partnerico in to je lahko zelo boleče.

Zavedajte se, da partnerju niste dolžni pomagati preboleti njegove bivše, da spozna, da ste pravzaprav vi tista prava. V kolikor zanj še ni pravi čas za novo zvezo, je to povsem sprejemljivo in če vam to tudi odkrito pove, je to nekaj, s čimer se je potrebno sprijazniti. To je celo boljše, kakor da je z vami in misli o bivši.

Kaj pa lahko vi v tem primeru naredite? Za začetek niste dolžni reševati partnerjevih težav z bivšim dekletom. Prav tako ga niste dolžni poslušati, ko razlaga o svoji bivši. Če je še ni prebolel, imate povsem dobre razloge, da se razideta. Če tako čutite in vas to ne prizadene, se lahko o tem tudi pogovarjata.

Vsekakor pa vam svetujem, da si izboljšate svojo samozavest, ste namreč vredni veliko več, kot to, da ste njegova »druga«. Svetujem vam, da začnete delati na svoji samopodobi in samozavesti. Če imate možnost, to počnite z usposobljeno osebo. Obstajajo tudi vaje, ki jih lahko izvajate sami doma. Pomislite, kaj je to, v čemer ste res dobri. Ste najboljši v šoli, športu, odnosih? Poiščite to področje in gradite na njem. Hkrati spremljajte, kaj se dogaja v vas in o čem razmišljate, ko delate stvari, v katerih blestite, ta vzorec pa nato poskušajte prenesti na situacije, v katerih ste nesamozavestni.

V odnosih je pomembno, da se počutite dobro, samozavestno in da uživate v trenutkih, ki jih preživljate s partnerjem. Vsak odnos je nov in treba mu je dati priložnost, vendar če se počutite kot »druga« že od samega začetka, izbranca »čakate« in mu pomagate, da z vami pozabi svojo bivšo, to ni dobro. S tem pravzaprav nezavedno sporočate, da niste dovolj vredni in da boste naredili vse, da ga zadržite. To, kar ste dejali na koncu vašega pisma, namreč drži tudi za vas, če vi nimate dobrega mnenja o sebi, zakaj bi ga imel on.

Ne pozabite, imate moč, da zgradite samozavest in najdete nekoga, ki mu boste prva in edina izbira.