Odvrzite vlogo žrtve

Pretekla so štiri leta od ločitve, vi pa se še vedno počutite uničeni in prizadeti. Ali niste pomislili, da se predolgo vleče? Po ločitvi ste ostali na mrtvi točki in se niste premaknili niti za ped. Štiri leta ne živite, ampak le vegetirate in se utapljate v žalosti ter samopomilovanju ob spominih na to, kaj vse hudega vam je povzročil bivši mož. Obstali ste na prvi stopnici, ki vodi k drugačnemu življenju.

Doslej niste naredili še prav ničesar, niti na miselni ravni, kar bi vam pomagalo dojeti vašo zgodbo z druge strani. Če je vse tako, kot pravite, o podlosti vašega moža ne gre izgubljati besed. Obstaja pa dejstvo, da ste si ga izbrali sami. Odločitev je bila vaša. Zavedate se, da je bila brezglava, torej vas je nekaj gnalo v dejanje, niste se zmogli upreti. Počutite se izigrani, počutite se žrtev, vendar ste sami sprejeli vlogo žrtve, ki vam jo je namenil mož. Tako ste se odločili in vztrajali v odnosu, kjer ste ves čas le tako in drugače izgubljali. Imeli ste možnost izbire, se poročiti z njim ali ne, vztrajati v zakonu z njim ali ne.

Dobro je, da ste se streznili in ločili vsaj fizično. Psihično ste še vedno močno vezani na moža. Osredotočeni ste nanj, o njem in vajinem odnosu venomer premišljujete. Ne zmorete se soočiti z realnostjo in sprejeti, da ste za vse, kar se vam je dogajalo, odgovorni sami. Ko boste to sprejeli in odvrgli vlogo žrtve, bodo ustvarjene možnosti, da se boste končno lahko rešili. Pogoj pa je, da se začnete spraševati o sebi, o odnosu do sebe in do življenja. Verjetno se vam v otroštvu ni prav dobro godilo. Morda izhajate iz družine, kjer je kraljeval alkohol in je bilo doma nasilje. Prikrajšani ste bili za starševsko ljubezen in niste pridobili občutka lastne vrednosti in spoštovanja, zato ste tudi dopuščali, da se je mož vedel do vas tako, kot se je, in vas poleg tega še oškodoval za prihranke.

Pred vami je zahtevna življenjska naloga – začutiti sebe kot spoštovanja in ljubezni vredno žensko. Sprejeti sebe kot osebnost z vsemi svojimi lastnostmi in posebnostmi. Pomembno se je zavedati svojih pozitivnih lastnosti pa tudi tistih, ki bi jih radi skrili sami pred sabo. Vsi smo le ljudje, in če nam pri sebi kaj ni všeč in bi radi spremenili, lahko spremenimo le tisto, s čimer se soočimo. Za spremembe sta potrebna čas in potrpljenje, nič se ne zgodi čez noč. Šele ko boste odločitve spremenili v dejanja, se bo premaknilo. Začutili boste, da zmorete, in to vam bo dalo energijo, da boste z osebnostnim razvojem napredovali in se spreminjali v čedalje bolj zadovoljno osebo. To vam tudi iskreno želim. Svetujem pa vam, da si poiščete strokovno pomoč, ker boste tako hitreje napredovali.