Razmislite, kaj si v življenju želite zase in za svojega otroka

Poporodna motnja se res pojavi po porodu pri nekaterih ženskah in je lahko različno izražena. Kaže se z depresijo, psihotičnimi simptomi, anksioznostjo in še drugače.

Depresivno anksiozne težave, ki jih navajate, bi lahko vključili v to sliko, ravno tako občutek, da ste prekleti. Vzroki za nastanek depresivnosti po porodu so lahko telesni, čustveni ali genski. Vi postavljate v ospredje čustvene. Zapletli ste se v situacijo, ki je postala resna z rojstvom otroka. Vaše celotno življenjsko stanje torej močno vpliva na vaše čustvovanje in počutje. Seveda lahko obiščete psihiatra ali kliničnega psihologa, da vam pomaga razrešiti vozel, glavno delo pa vseeno čaka vas samo.

Razmisliti bi morali zlasti o tem, kaj si v življenju želite zase in za svojega otroka in kaj vi sami lahko prenesete in za koliko časa.

Sčasoma se res lahko marsikaj spremeni in pokaže v drugačni luči. To, da bo čas naredil svoje, drži, ni pa nujno, da bo dobro za vas in za vašega otroka. Veliko je odvisno od tega, kakšna oseba ste. Že to, da ste se zapletli v tak klopčič, kot ste se, nekaj pove in bi vam resno svetovala veliko previdnosti pri odločitvah.

Poporodne depresije pa sicer pogosto minejo same od sebe in se niti ne ponovijo, vendar bi se bilo pri vas prenevarno zanašati samo na to dejstvo. Srečno!