Dajte mu čas, da preboli izgubo

Kot je razumeti iz pripovedi, je vaš prijatelj v fazi prebolevanja izgube zanj pomembne osebe. Preplavljen je z bolečimi čustvi in jih v tej fazi ni pripravljen niti jih ne more nadomestiti s strastjo do vas. Do vas ima sicer prijateljska čustva, ki pa niso enakovredna vašim. Dokler ne bo prebolel izgube, vam najbrž ne bo mogel vračati takšnih čustev, kot bi si želeli vi.

Preprost nasvet bi torej bil, počakajte, da prijatelj preboli izgubo, in pričakujte, da se bo potem ogrel za vas. Toda, ali se bo to tudi zares zgodilo?

Pravite, da ve, kaj čutite do njega. Verjetno res, saj ste napisali, da je kazalo, da bosta postala par, torej ste mu izkazovali takšno željo, le on (še) ni bil pripravljen na to. Kako pa se odziva na vaše čustvovanje? Dejstvo, da vam ne more vračati nežnosti, je lahko frustracija tudi zanj in takšno stanje lahko prepreči, da bi se želena čustva razvila kasneje, ko bo prebolel izgubo svoje bivše.

Opozorim naj na naslednjo »nevarnost«. Med ljudmi, ki živijo skupaj, a niso v partnerski zvezi, je verjetnost, da se razvije erotična privlačnost, z vsakim dnem manjša. Krepijo pa se vezi, ki so podobne sorodstvenim. Z drugimi besedami, dlje ko boste s človekom, ki ga ljubite, le v prijateljskem odnosu, težje se bodo med vama razvila čustva strasti in spolna privlačnost. Oziroma, verjetnost, da se bo ogrel za vas, bo z vsakim dnem manjša.

Recimo pa, da napisano ne velja za vaju, in se pravilno sprašujete, ali se morda motite, in on le tako dobro skriva svoja čustva. Postavimo vprašanje nekoliko drugače. Kaj pa če on čuti podobno do vas, le boji se pokazati, vi pa si na podlagi njegovega ravnanja tega ne razlagate pravilno? Morda ste bili naučeni ali navajeni, da mora biti moški tisti, ki dvori ženski. Če pogledamo živalski svet, bi lahko sklenili, da je res tako, in tudi med ljudmi je še pred kratkim veljalo enako. Toda časi se spreminjajo in z njimi vloge. Morda pa vaš prijatelj ne zmore biti dovolj samoiniciativen in samozavesten ter čaka na vaš signal, da bi vam izpovedal svojo ljubezen. Morda si vas ne upa dotakniti v postelji, kadar prespite pri njem. Nenavadno je namreč, da vas je sprejel v svojo posteljo, medtem ko bi se lahko dogovorila, da nekdo prespi denimo na kavču v dnevni sobi.

Glede na vse napisano bi vam svetoval, da omejite stike z njim. Odsvetujem vam, da prespite pri njem. Pustite si čas, da preboli izgubo bivše. Ohranjajte stike z njim, a zavzemite položaj prijateljice, ki je le empatična in mu le pomaga prebroditi težko obdobje. To bo najbrž težko, saj ga ljubite, vendar se izogibajte okoliščinam, ki bi pomenile pritisk nanj, to je, da mu odkrito kažete svoja ljubeča čustva. Ne nazadnje vas bo to naredilo bolj zanimivo, saj bo verjetno začutil strah, da vas izgublja, kar utegne biti spodbuda vajini erotični privlačnosti.