Najprej poskusita poiskati rešitev

Ste v partnerskem odnosu, ki ga odlikujejo močna čustvena vez, ljubezen, občutek varnosti, toplina in zaupanje. To so zelo pomembni vidiki odnosa. Težave pa imate na nekaterih drugih področjih, še posebej v spolnosti, ki je, tako kot kažejo raziskave, najpomembnejši vidik partnerskega odnosa. Ta vidik ni pomemben toliko zaradi potešitve fiziološke potrebe kot zaradi potešitve potreb po sprejetosti in spoštovanju. Zares sprejete se počutimo šele, ko si nas nekdo želi in nam to dokaže tudi v spolnem odnosu in seveda to ponavlja v rednih intervalih. Verjetno je to najpomembnejši dejavnik, ki nam daje relativno stalen občutek lastne vrednosti. Če manjka, iščemo potrditve lastne vrednosti drugje. Pri partnerici vas moti tudi to, da deluje nesamostojna, neodločna in lahkomiselna. K občutku, da vas ne sprejema dovolj, ker si vas ne zaželi dovolj pogosto, se naveže še občutek, da morate za vse v odnosu poskrbeti sami, vključno z njeno kariero in njenimi financami.

Poleg več strasti si torej želite tudi več enakopravnosti oziroma uravnotežene delitve bremen. Ljudje smo v svojem bistvu nagnjeni k temu, da se bremenom izogibamo in njihova porazdelitev v odnosih je vir nenehnih konfliktov. S partnerico bosta morali glede tega poiskati kompromise, ki bodo zadovoljivi za obe. Napisali ste, da ste nehali kuhati. Ta pristop se mi zdi pravi, saj ste ji s tem dali vedeti, da ni prav, da je breme priprave hrane le na vas.

Da vaša partnerica ne daje več pobude v odnosu, je zelo verjetno posledica tega, da v zgodnjem otroštvu, pod vplivom vzgoje, ni imela dovolj priložnosti za prevzemanje pobude, ker so jo starši pri tem preveč omejevali. Takšna značajska lastnost je prej ko ne trajna in jo je zelo težko spremeniti. Mislim pa, da bi to »slabost« brez večjih težav tolerirali, če bi vam partnerica le dala več zadoščenja v spolnosti.

Težave v spolnosti, ki jih imata, so trši oreh, ki ga ne bo lahko streti. Pri vašem dekletu je mogoče pomanjkanje libida. Vzrokov za to je lahko veliko, od fizičnih do psihičnih, zato bi dekle morda najprej obiskalo ginekologa in opravilo ustrezne preiskave. Pomoč lahko poiščeta tudi v ambulanti za spolne motnje na centru za mentalno zdravje. Na voljo so vama še svetovalnice za pare. Prej preverita le njihove reference in strokovno usposobljenost.

Preden se odločite za skrajen korak, to je konec odnosa, preverite vse druge možnosti, ki so vam na voljo, in poskušajte rešiti odnos. To bo zahtevalo precejšen napor in pobuda bo, najbrž spet, morala biti vaša. Toda morda je to manjše breme, kot bi bilo tisto, ki bi ga prineslo končanje odnosa, kajti ne bi ga bilo mogoče končati brez ranjenih čustev in mučnih občutkov krivde.