Ni prijateljstva med žensko in moškim, je zatrjeval Harry. Seveda je, je trdila Sally. Več kot dvanajst let sta bila srečno zaljubljen par, vsaj na filmu. Torej je imel Harry prav!

Preplah

Prvi znak, da bi bilo lahko kaj narobe, je tisti čudni občutek v želodcu, ko dragi napove večerjo s svojo najboljšo prijateljico Ano ali kakor koli ji je že ime. Tak občutek ne pade kar tako z neba, ženski instinkt svari pred nevarnostjo, alarm se oglasi na vso moč. Zakaj ne sme biti tudi ona pri večerji? »Ti se tudi sama srečuješ s svojimi prijateljicami, nikoli niti ne pomislim, da bi te spremljal,« odgovarja on. Seveda, toda to so prijateljice, ne pa kateri koli moški. »Ana ni neka ženska, je moja najstarejša prijateljica, ki sem jo poznal pred tabo. Je ženska, na katero lahko v vsakem trenutku računam, in danes mi bo v veselje malo poklepetati z njo.«

Seveda nima smisla spraševati, ali je med njim in Ano kaj več od klepeta. Odgovor bi bil negativen, verjel pa bi mu samo on. Ko vsaj ne bi bila tako ljubka in šarmantna! Draga se ne more znebiti občutka, da zveza ni samo platonska in da stari pregovor Priložnost dela tatu drži. Zakaj se počuti tako zapuščeno in opeharjeno? Dragi dela, kar hoče, kdo bi mu lahko verjel?

Strahovi

Mogoče je bolje ne verjeti. V prijateljstvu med moškim in žensko je vedno nekaj erotičnega, vsaj takrat, ko sta približno enako stara in heteroseksualca. Ljubosumnost torej ni izmišljena bedarija, večerja s platonsko prijateljico ni enaka večerji z njegovo nekdanjo ženo ali partnerico. Med njima je že vse končano, ni več seksualne napetosti, seks torej ni tema, o kateri bi se pogovarjala. Če bi bila Ana ali kakor koli ji je že ime, srečno poročena ali vezana, bi bila nevarnost manjša in tudi strahovi se ne bi tako pogosto pojavljali.Meje

V vseh primerih platonske ljubezni ali platonskega prijateljstva se pojavljajo trenutki, ko začnejo misli dragega krožiti v nevarno smer, na spolzki teren seksa. Toda roko na srce; če dogajanje obrnemo: ali je vaš dragi edini moški, ki vas je kdaj vzburil? Če je tako, ste v življenju veliko zamudili, trenutke napetosti, spogledovanja, samozavesti, občutka, da ste vredni pogleda in nasmeha ... Prav dolgočasno življenje mora to biti. Malo spogledovanja spodbuja, poživlja in prinaša dobro voljo, vprašanje je samo, kje je meja in ali ostati na eni strani ali skočiti čeznjo. To pa je vedno odločitev vsakega posameznika.

Ljubosumnost

Predvsem mora biti vsem partnerjem na svetu kristalno jasno, da nobena ženska ne more moškemu preprečiti, da gre z drugo v posteljo, če mu je res do tega. Nekatere so usodno »nadarjene«, da svojega moškega dobesedno potiskajo v posteljo druge. Kako? Predvsem z vztrajno in neomajno ljubosumnostjo. Njihov strah je tako velik, da si naslikajo vsako podrobnost, ki bi se lahko zgodila ali se je po njihovem mnenju že zgodila, in s tem napadajo partnerja. Njihova domišljija ne pozna meja in v besu in ranjenosti tako barvito predstavijo scene strahu dragemu, da ga pogosto same spravijo do pregrešnih misli, vse drugo pa se odvija samoumevno. Dragi si misli: »Če je tako prepričana, da se to dogaja, zakaj se res ne bi? Potem bom vsaj vedel, da me po pravici napada.«

Ljubosumnost je torej popolnoma zgrešena poteza. Pravilen odziv na platonsko ljubezen pa je težek in zahteva dosti premagovanja in pameti. Biti ljubezniva? Vesela, da ima dobro prijateljico ali več prijateljic? Težka odločitev v času, ko srce razganja ljubosumnost in ga stiskata strah in bolečina.Prijateljstvo

Kako se prepričati, da niso vsi moški, ki se v ženski družbi dobro počutijo, slabiči ali prevaranti, kako verjeti, da jih ženske sprejemajo medse, ker so nežni, odprti, občutljivi in bolj razumevajoči kot večina njihovih vrstnikov? Kako spregledati, da ima lahko platonsko prijateljstvo tudi velike prednosti zanjo? Kako sprejeti, da prijateljica bolje razume težave in najde boljšo rešitev zanje z ženskega vidika – boljšo, kot bi mu jo lahko svetovali prijatelji. O težavah naj bi se pogovarjali samo s partnerico? Res? Mogoče tako, kot ta izlije svoje srce »samo« prijateljicam in mami? V bistvu si ni mogoče želeti boljšega, kot da ima moški dobro prijateljico, ki mu vedno ponudi ramo za jokanje, in če mu je potem bolje, je bolje tudi njegovi dragi, razen če je napetost tako velika, da ima ona vsako misel, ki ni njena, za izdajo.

Soočenje

V tem primeru se mora sprijazniti s skorajšnjo izgubo. Čeprav je v bolestni ljubosumnosti vedno skrit strah pred izgubo, ki je zakoreninjen v davni mladosti, partner ni kriv za njen prastrah. Neizgovorjeni strahovi, obdolžitve in ljubosumnost pa prav gotovo peljejo v katastrofo. Nihče ne more niti noče dolgo prenašati obtoževanja in izbruhov za stvari, ki jih ni naredil. Lahko pa se potrudi, če mu je še do tega, in prisluhne partnerici. Tako se sooči z njenimi strahovi in njeno bojaznijo pred izgubo in ji lahko pomaga, jo pomiri in osreči. Tega pa ne more, če je vedno potisnjen v položaj, da se mora braniti. Če se zaveda stiske drage in če mu je še do nje, lahko počisti napetosti med njo in prijateljico tako, da ju seznani in jima odkrito pove, kaj se dogaja. Pametna ženska bo spoznala stisko in jo pomirila, in če bo draga še malo pametnejša, bo poskušala partnerjevo prijateljico pridobiti tudi za svojo. Tako bo nevtralizirala erotično napetost med njima, sama pa dobila zvesto zaveznico. Seveda mora biti iskrena. Triki in zahrbtne misli ne bodo imeli zaželenega učinka.

Verjetno je Ana (tako smo jo imenovali na začetku) prav prijazna oseba in nikoli ni prepozno, da ji draga prizna svojo ljubosumnost. To je včasih presneto težko, a le tako lahko reši ne prav blesteč zakon.