Ugotoviti morate obstoj čezmernega hrupa

Hvala za postavljeno vprašanje. Gledano s stališča dobrih medsosedskih odnosov bi bilo od soseda vsekakor pričakovati določeno sodelovanje, kot recimo, da bi napravo preusmeril bližje svoji hiši, upoštevajoč dejstvo, da vas toplotna črpalka očitno moti v nočnem času, ko si ljudje dejansko želimo miru.

Strogo pravno pregledano, pa bi bilo dobro preveriti, ali sosed dejansko ima pravno podlago za postavitev toplotne črpalke tako blizu vaše nepremičnine. Take pravne podlage denimo ne bi imel, če bi mu dokazali, da njegova toplotna črpalka povzroča tako imenovani čezmerni hrup.

Dejstvo je sicer, da je uporaba toplotnih črpalk precej pogosta in glede na krajevne razmere tudi precej običajna. Za čezmerni hrup bi verjetno šlo le, če bi hrup, ki ga povzroča taka toplotna črpalka, presegal hrup, ki ga povzročajo druge toplotne črpalke.

To pomeni, da morate ugotoviti obstoj čezmernega hrupa. Svetujem vam, da o tem pridobite ustrezno izvedensko mnenje izvedenca za hrup. Izvedenci imajo namreč tudi ustrezne merilne naprave še dopustnega hrupa tako za dnevni kot nočni čas.