Stavite na diplomatski pogovor o zadevi

Hvala za postavljeno vprašanje, ki zadeva problematiko, ki se morda komu zdi smešna, a v resnici predstavlja kar zoprn problem – še toliko bolj, ker predpisi na tem področju sicer obstajajo, a so precej »brezzobi«, oziroma se v praksi ne izvršujejo.  

Če sosed ne obvladuje svojega psa in ta na vaši parceli povzroča škodo, bi šlo lahko za več vrst kršitev predpisov – za prepovedano imisijo, za motenje posesti, morda tudi za odškodninski delikt. Zoper soseda bi lahko ukrepali tako, da bi o neukročenem psu obvestili veterinarskega inšpektorja, občinsko redarstvo, lahko bi mu zagrozili tudi s tožbo zaradi motenja posesti, z negatorno tožbo, s tožbo zaradi povzročanja škode ipd.

A se bojim, da bi si s tem nakopali zamero vašega, izrazito flegmatičnega soseda, če se malo ironično izrazim. Vsaj znosni medsosedski odnosi bi bili porušeni, kvaliteta življenja bi se vam posledično poslabšala, verjetno bolj, kot, če bi morali občasno tolerirati obiske sicer prijazne, a živahne živali.

Kar pa še ne pomeni, da bodite povsem pasivni. Nasprotno. Priporočam vam, da soseda povabite na »šilce žganja« in mu v sproščenem ozračju namignete, da je njegov pes sicer tudi vaš prijatelj, a da verjetno tudi njemu ne bi bilo všeč, če bi vaš pes na njegovi parceli opravljal različne potrebe in motil njegovo posest. Prijaznost in diplomatski pristop – vsaj pri zdravorazumskih ljudeh – pa dela čudeže. Verjamem, da boste v tem primeru rešili tudi problem s sosedovim psom.