Na voljo imate številne pravne možnosti

Sam imam že dolgo navado, da ko se soočim s pravnim problemom, ki mi ga nekdo predstavi, najprej pomislim na primarni vzrok, ki je privedel do tega problema, saj se tam običajno skriva njegova rešitev. Ljudje smo namreč čudna bitja in znamo biti sami sebi izvrstni odvetniki. Smo velemojstri lastnega »spina« in znamo krivce za naše težave iskati povsod drugje, le pri sebi ne. Taka taktika na kratki rok morda deluje produktivno, na dolgi rok pa običajno vodi v stanje zanikanja realnosti, a tudi vedno večjega moralnega razkroja, saj zanikanje lastne krivde pri marsikom postaja pravilo. Za primer so nam lahko številni politiki in sporni poslovneži, globoko ujeti v številnih klopčičih (zelo prozornih) laži, iz katerih se ne zmorejo več izmotati. Laganje za vsako ceno se tudi (politično) ne izplača več. Zdaj so namreč tudi med volivci vedno bolj v modi tisti politiki, ki znajo priznati kakšno napako. Morda pa počasi le postajamo civilizirana država.

V vašem primeru imam nekakšno intuicijo, ki mi pravi, da je izvor problema v komunikacijskem šumu, ki je nastal v odnosu med vami in sosedi. V zdravih medsosedskih odnosih namreč tak problem sploh ne bi nastal. Če bi bil denimo sam na vašem mestu, bi pristopil do sosedov in jim prijazno, morda malo diplomatsko namignil, da bi bilo lepo, če bi azbest odstranili. Če pa bi bil v vlogi soseda, ki ima azbest, bi se na tako prošnjo trezno odzval in azbest tudi umaknil, saj vendar vsi vemo, da je škodljiv za človekovo zdravje. Dopuščam sicer tudi možnost, da ste tako ravnali, a naleteli na neprimeren odziv sosedov. Čudno pa je, da so se zoper vas zdaj »zarotili« ne le oni, ampak – kot pravite – tudi odvetniki, inšpektorji in ne vem še kdo. V tej zgodbi torej očitno nekaj ne gre skupaj.

Pravno gledano imate, če menite, da vas ogrožajo nevarni odpadki, na voljo številne pravne možnosti in je edino vprašanje, kako (spretno) jih boste izkoristili. Uredba o ravnanju z odpadki jasno določa, da je te prepovedano puščati v naravnem okolju, jih odmetavati ali nenadzorovano obdelovati. Imetnik mora zagotoviti obdelavo odpadkov tako, da jih bodisi odda ali prepusti zbiralcu odpadkov, bodisi sam obdela, bodisi odda predelovalcu ali odstranjevalcu odpadkov.

Imetnik, ki ne zagotovi take obdelave odpadkov, se lahko kaznuje z globo od 1200 do 4100 evrov. Za izrekanje globe je pristojna okoljska inšpekcija, kar pomeni, da so tu zadeve jasne. Konkretno to pomeni, da bi morala inšpekcija, če bi ugotovila, da je vaša prijava utemeljena, opraviti svoje delo in imetnika nevarnih odpadkov tudi kaznovati. Zakaj ni tako ravnala, ne vem, zato vam svetujem, da o njeni neaktivnosti najprej obvestite glavnega inšpektorja, če tudi to ne bo zaleglo, pa okoljsko ministrstvo.

Odvetniki pa imajo seveda pravico, da sami presodijo, koga bodo zastopali in v katerih primerih in komu bodo odpovedali pooblastilo. Pravite, da so ga vam že dvakrat odpovedali, zato se iskreno vprašajte, zakaj. Morda pa tudi zato, ker so odvetniki presodili, da je z vami težko tvorno sodelovati.

Vsekakor vam svetujem več dobre volje, zmernosti in konstruktivnosti pri reševanju vašega problema.