Ne kaznujte otroka za ženino prevaro

Pozdravljeni,

zahvaljujem se vam, da ste nam zaupali svojo zgodbo. Iz vašega pisma je čutiti bolečino, ki vas še vedno preganja. A prva stvar, ki bi vam jo položila na srce, je, da se prenehate spraševati, kako in zakaj vam je žena prikrivala resnico, v tem trenutku to namreč ni najpomembnejša stvar. Pomembni ste vi in otrok, ki je, četudi ni vaše krvi, še vedno na nek način vaš, saj ste ga vzgajali kot svojega, ne vedoč drugače.

Žalostno je, da je zaradi ženine laži v vajinem primeru na koncu ceno plačal otrok. On je prikrajšan za vašo bližino in odnos, ko ste se odselili, ste namreč prekinili stike, ne samo z ženo, ampak tudi z njim in ga tako kaznovali za ženino neiskrenost. A ne pozabite, otrok ni nič kriv, noben otrok ne izbira svojih staršev, zato mu ne smete delati krivice. Če ste ga imeli radi in če ga še vedno imate radi, kot pišete v pismu, niti ni pomembno, ali ste vi njegov biološki oče ali ne. Z njim ste že zgradili očetovski odnos in svetujem vam, da poiščite pot nazaj k njemu in poskrbite zanj.

Raziskave tudi kažejo, da očetje vidijo smisel življenja v skrbi za otroke, zato ni naključje, da vam vaš odmik v tujino ni prinesel olajšanja ali svobode, temveč bolečino in trpljenje. Svetovala bi vam, da poiščete pomoč terapevta, ki vam bo pomagal razrešiti čustva, ki vas trenutno ovirajo pri tem, da bi se znova povezali z družino.

Morda vas je strah, da bo žena vaš ponovni stik z otrokom razumela kot priložnost, da znova poskusita obuditi zvezo, a vi ste tisti, ki postavljate pravila. Pogovorite se z njo, povejte, kaj si želite in jasno začrtajte meje. Morda ji boste nekoč odpustili in zaživeli skupaj, morda bo o obstoju otroka povedala biološkemu očetu, morda bo tudi on stopil v otrokovo življenje …. Nič od tega zares ne veste, dokler vas razjedajo dvomi na daljavo. Če se boste soočili s preizkušnjo, ki je pred vami, pa boste vsaj dobili odgovore in sprejeli odločitve.

Opogumite se in naredite korak k reševanju težav. Gotovo ne bo lahko, a samo če boste vzeli v roke lastno življenje, se boste lahko zoperstavili brezupu, ki vas prežema. In ne pozabite, ne glede na vse, kar se utegne zgoditi, lahko z otrokom, do katerega čutite navezanost, še vedno ostaneta prijatelja.