Zaposleni v javni upravi so v Sloveniji zaščiteni kot severni medved

Hvala za izjemno zanimivo vprašanje. Problem, ki ste ga izpostavili posega na področje zakona o upravnem postopku, obenem pa se dotika slovenskega nepisanega pravila, v skladu s katerim so zaposleni v javni upravi zaščiteni vsaj tako kot severni medvedi. 

Zakon o splošnem upravnem postopku (ZUP) arogance državnih organov ne dopušča, saj 7. člen tega zakona jasno določa, da morajo organi pri postopanju in odločanju omogočiti strankam, da čim lažje zavarujejo in uveljavijo svoje pravice.

Enako velja glede počasnosti. Eno izmed temeljnih načel upravnega postopka je namreč načelo ekonomičnosti (14. člen ZUP), v skladu s katerim je treba postopek voditi hitro, s čim manjšimi stroški in čim manj zamude za stranke.

Pravna podlaga za ukrepanje torej obstaja. O počasni in neprijazni delavki bi morali obvestiti  njenega predstojnika, ki bo moral v primeru, če se bo izkazalo, da vaše trditve držijo, zoper njo sprožiti določene disciplinske postopke (med drugim tudi premestitev na drugo delovno mesto).  

Glede na to, da je gospa že več kot četrt stoletja zaposlena na vaši upravni enoti, je verjetno blizu upokojitve, svoje sodelavce oziroma nadrejene pa ima verjetno dobro »zlobirane«, se zna zgoditi, da se zadeve kar nekaj časa ne bodo premaknile z mrtve točke. Morda bi bilo zato najbolj smiselno počakati, da se upokoji. Če bo njen odnos do strank postal neznosen, pa vam svetujem, da vztrajate, koristno pa bi bilo tudi to, da bi pritožbo predstojniku vložilo več krajanov skupaj.