Obstaja možnost, da gre za moteno osebnost

Vaše pismo me je spodbudilo, da sem se začela ukvarjati z dinamiko početja, ki ste mu bili priča. Spomnila sem se na sestavek, ki sem ga nekoč prebrala o malih bogovih za okenci.

Lahko bi rekla, da je imel poštni uslužbenec pač slab dan, vendar iz vašega pisma vidim, da ni tako. Tako se lahko vedejo tisti, ki jim je delo pretežko in ga niso sposobni opravljati. Potem iščejo možnosti, kako bi se mu izognili.

Zlovešče početje poštnega uslužbenca pa odpira tudi možnost, da gre za moteno osebnost. Dal je vedeti, da se žensk ne boji, medtem ko moškim ni ugovarjal. Mogoče je ta nezreli vzorec prinesel iz osnovne družine, morda gre za kombinacijo nekaterih omenjenih možnosti ali pa celo za kaj drugega. Z razglabljanjem o konfliktnih osebnostih ne bova rešili vašega glavnega vprašanja, namreč kako se vesti, da ne boste imeli neprijetnih napadov težkega dihanja, tresenja, potenja, pritiska. Je pa malo bolj jasno, da imajo neprijazni ljudje marsikaj nad glavo.

Opisana reakcija je odgovor telesa na stres. Rekla bi vam, da se poskušajte z osebo pogovoriti, pa nama je obema jasno, da ne bi bili uspešni. Druga možnost bi bila, da telefonirate ali pa napišete e-sporočilo njegovim predpostavljenim. Predvsem pa se naučite sprostilnih tehnik, da boste odpornejši tudi v drugih podobnih okoliščinah. Ne pripisujte prevelikega pomena ne dogodkom ne osebam, ki tega ne zaslužijo.