Poskusite s policijo in sankcijami

Kot v številnih zapletih v življenju se je tudi tu najbolj modro zateči k razumskemu, kar se le da enostavnemu pristopu k reševanju problema.

V situaciji, ki ste jo opisali, ste nekako trčili v kolizijo pravnih predpisov, ki vam onemogoča uspešno rešitev problema. Pravite, da zaradi varstva osebnih podatkov ne morete pravno uveljavljati svojega upravičenja dostopa do garaže.

Tudi sam menim, da vložitev tako imenovane motenjske tožbe (tožbe zaradi motenja posesti) v konkretnem primeru ne bi bila najboljša rešitev. Po zakonu lahko namreč sodno varstvo pred motenjem posesti zahtevate v 30 dneh od dneva, ko ste izvedeli za motenje in storilca, oziroma najpozneje v enem letu od dneva, ko je motenje nastalo. Ker vam, kot pravite, storilec ni znan oziroma vam ne more biti znan, imava problem, ki bi se ga sicer dalo z nekaterimi pravnimi akrobacijami rešiti, vendar pa bi bila taka pot nedvomno težka in dolgotrajna. Oba veva, da je v konkretnem primeru kršena vaša pravica do dostopa do garaže, pa se vendarle poskušajva rešitve problema lotiti tako, da ne bi bilo preveč hude krvi. Morda pa bo pri nekaterih enkratnih kršiteljih zaleglo prijazno opozorilo, zataknjeno na vetrobransko steklo njihovega avtomobila, da pričakujete, da v prihodnje ne bodo parkirali svojega jeklenega konjička pred vašo garažo? Domnevava, da ga bo večina upoštevala, mar ne?

Seveda pa imava tudi posameznike, ki jim je to španska vas in bodo še naprej parkirali pred vašo garažo. Za takšne pa imamo tudi policijo, kajne? Vsekakor lahko torej pokličete na policijsko postajo in varuhom javnega reda predlagate, da storilce ustrezno sankcionirajo. En plačilni nalog, drug plačilni nalog, tretji in tako naprej. Morda bo zaleglo.

Tako bodo vsaj v tem primeru dejansko kaznovani škodljivi prekrškarji, in ne morda tisti, ki po sili razmer, tudi zaradi neustrezne mestne ureditve, parkirajo pač tam, kjer so pogosto prisiljeni parkirati, a dejansko nikogar ne ovirajo.

Vlaganje drugih pravnih sredstev bi vam za zdaj še odsvetoval.