Izogibajta se ga v čim širšem loku

Hvala za predstavitev vselej aktualnega, kroničnega problema »Made in Slovenia« (narejeno v Sloveniji, op. p.). Pri vseh hazardih, ki spremljajo nakup nepremičnine, je prav značaj sosedov eden izmed tistih najbolj nepredvidljivih. Ne smeta se posipati s pepelom zaradi tega, ker nista poslušala nasvetov prijateljev, saj v praksi ni malo primerov, ko se na prvi pogled neproblematični sosedje čez noč »transformirajo« v male konfliktne pošasti, katerim edini smisel življenja je v zapletanju življenja drugim. To še toliko bolj velja za Slovenijo, kjer večinoma kraljujejo zaprte, introvertirane duše.

A pravno gledano, vajin položaj vendarle ni tako slab. Temeljno načelo sosedskega prava je namreč načelo prepovedi medsebojnega vznemirjanja in povzročanja škode. Zaradi sosedstva ali prostorske povezanosti nepremičnin morajo namreč lastniki nepremičnin svojo lastninsko pravico izvrševati tako, da se medsebojno ne vznemirjajo in da si ne povzročajo škode. In prav to počne vajin sosed – svojo lastninsko pravico izvršuje tako, da vaju vznemirja in vama povzroča škodo.  

Dejstvo, da sta enkrat ali dvakrat obrnila avto na njegovi parceli, bi v najslabšem primeru predstavljalo motenje posesti, pri čemer velja, da bi moral sosed uveljavljati sodno varstvo pred motenjem posesti v tridesetih dneh od dneva, ko je zvedel za motenje in storilca, česar pa ni storil, pri čemer normalni in psihično uravnoteženi ljudje tak »problemček« običajno rešijo tako, da ga enostavno spregledajo, ali pa soseda vljudno opozorijo, da naj preneha z obračanjem po njihovem zemljišču (če gre za ponavljajoče se dejanje). 

Tudi kar zadeva psa, je zakon na vajini strani. Določa namreč, da sme lastnik psa zasledovati na tuji nepremičnini, lastnik te nepremičnine pa mu lahko prepove dostop nanjo le, če bi vam ga brez odlašanja izročil, česar pa ni storil.   

Ne ustrašita se torej sosedovih praznih groženj. Predvsem vama svetujem, da ga ignorirata, izogibajta se ga v čim širšem loku, taki ljudje so namreč kot sod smodnika, ki lahko eksplodira kadarkoli.  

Če pa bi se sosedovo šikaniranje nadaljevalo, pa mu lahko ob priložnosti omenita tudi to, da ga bosta odškodninsko tožila, pri čemer naj bo opomin pred tožbo v pisni obliki, po možnosti sestavljen s strani pravnega strokovnjaka. Praksa dokazuje, da taki dopisi marsikaterega prenapeteža streznijo.