Poskusite mami odpreti oči

Zahvaljujem se za vaše vprašanje, ki opisuje situacijo, v kateri se žal ne znajde tako malo ljudi.

Zdi se, da je izvor vaših težav predvsem neurejen pravni status vašega partnerja in tudi vas, glede stanovanjske hiše, v kateri prebivata skupaj z mamo in njenim zunajzakonskim partnerjem. Ne omenjate sicer na kakšni pravni podlagi s partnerjem živita pri njegovi mami, a domnevam, da (le) na osnovi njenega soglasja, kar je sicer tudi podlaga za pridobitev pravice do stalnega prebivališča.

A žal vama tako soglasje daje le malo pravic v odnosu do te stanovanjske hiše. Če bi razpolagala vsaj z najemno pogodbo, bi bila zavarovana vsaj kot najemnika. Enako sicer velja tudi za maminega zunajzakonskega partnerja, glede na to, da omenjate, da mama z njim ni podpisala nobene pogodbe, oziroma mu z oporoko ni naklonila nobenega premoženja.

To pa pomeni, da je partnerjeva mama tako rekoč popoln »gospodar« situacije in le od nje je odvisno, kakšne pravice boste imeli v prihodnje na omenjeni nepremičnini.

Posledično vam svetujem, da partnerja čim prej nagovorite, da se z mamo usede in ji predlaga, da uredi pravna razmerja v povezavi z vašimi statusi na nepremičnini. Glede na to, da omenjate, da se zunajzakonski partner od mame obnaša do nje izkoriščevalsko, naj jo poskusi vaš partner kot njen sin prepričati, da njegovi nameni niso dobri in da so očitno povezani le z materialno koristjo.

A končna beseda bo, kakorkoli že obrnete, od mame.