Bodite previdni, oportunizem ni izključen

Spoštovani,

če se malo pošalim, vaše vprašanje sodi v rubriko »kako mamo zavarovati pred premoženjskimi interesi sumljivih mlajših partnerjev« in je še kako na mestu, saj niso redki primeri, ko priletne gospe v »zrelih letih« povsem izgubijo glavo in same sebe prepričajo, da so se oportunistični mladeniči zares zaljubili v njih, čeprav jih seveda zanima samo in izključno njihovo premoženje. Tudi v Sloveniji obstaja kar nekaj žigolov, ki se dobesedno profesionalno ukvarjajo z zapeljevanjem starejših naivnih gospa z namenom krepkega povečanja lastnega materialnega stanja.

V vaši situaciji kaže biti previden. Čeprav mama trdi, da je njena zveza s sumljivim gospodom zgolj poslovne narave, je to lahko le fasada. Pa četudi gre res za tako zvezo, se to lahko kaj hitro spremeni. V »trenutku slabosti« lahko recimo mama vse svoje premoženje bodisi s pogodbo bodisi z oporoko prepiše na gospoda, in v tem primeru vam bo (nujnim dedičem) preostal le še nujni delež po njeni smrti, če sploh. Mama je namreč (skoraj) povsem svobodna v odločitvi, komu bo namenila svoje premoženje.

Zato vam ne preostane drugega, da pri njej nekako »lobirate«. Dokler je še »pri sebi«, kot se temu reče, se poskusite z njo pogovoriti, da uredite vaša premoženjska oziroma dednopravna razmerja. Kot dobra rešitev se ponuja sklenitev pogodbe o dosmrtnem preživljanju, v skladu s katero bi postala lastnica njenega premoženja po smrti. Dobra stran take pogodbe je, da gospod, ki prebiva z vašo mamo, po njeni smrti ne bi mogel zahtevati niti nujnega deleža, pa četudi bi recimo tedaj imel status njenega zunajzakonskega partnerja.

Kar se tiče morebitne izselitve gospoda, v primeru, če se materi kaj zgodi, je to zelo odvisno od tega, kakšen status bi gospod užival v trenutku, ko bi ga želeli »izseliti«. Če bi razpolagal z najemno pogodbo, bi bilo to odvisno od tega, do kdaj je bila ta sklenjena. Morda bi razpolagal tudi z dokumentom, v skladu s katerim mu je omogočeno dosmrtno bivanje v nepremičnini. Le v primeru, če ne bi imel pravnega naslova, ki bi mu omogočil bivanje v njeni hiši, bi lahko zoper njega sprožili postopek deložacije.