Čim prej najamete pravnega strokovnjaka, da zaščiti vaše interese

Zahvaljujem se vam za zelo zanimivo vprašanje, ki opisuje (delovnopravni) položaj, ki sploh ni tako redek. Daleč od tega, da imam kaj proti uspešnim podjetnikom, ravno nasprotno, so me pa od nekdaj motile poslovne zgodbe različnih brezvestnih japijev, ki so svoj finančni uspeh gradili na žuljih sposobnih in zagnanih delavcev.

Taki posamezniki so prepričani, da biti poslovno uspešen pomeni poskrbeti le zase in morda še za svoje podjetje, medtem, ko na zaposlene gledajo skoraj na sužnjelastniški način. Kot na (nepotreben) strošek, kot na številko.

Dejstvo, da si nekdo kupi najnovejšega mercedesa ali porscheja in ob tem brez slabe vesti odpusti (kvalitetnega, zaslužnega!) delavca, ki mora preživljati družino ali odplačevati kredit, pomeni, da taka oseba nima pojma o tem, kaj je to odgovorno in razvojno naravnano podjetništvo, ampak ga skrbi le za lastno - saj veste kaj. Da o njegovi etičnosti niti ne izgubljam besed.         

Pri odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov je treba vedeti, da je dokazno breme na strani delodajalca. On je torej tisti, ki mora dokazati, da je nastopilo prenehanje potreb po opravljanju določenega dela pod pogoji iz pogodbe o zaposlitvi zaradi ekonomskih razlogov na strani delodajalca (poslovni razlog).

Izrecno želim poudariti, da pri taki odpovedi ne zadošča, da delodajalec v odpovedi zapiše le to, da odpoveduje pogodbo zaradi ekonomskih razlogov, ampak je dolžan natančno opisati, kaj ti ekonomski razlogi sploh so (denimo zmanjšanje sklenjenih pogodb s poslovnimi partnerji, poslabšanje razmer na določenem tržišču, ki pomembno vpliva na poslovne rezultate delodajalca, ipd.). 

To pomeni, da bi moral vaš delodajalec najprej natančno utemeljiti, zakaj je podjetje zapadlo v ekonomsko krizo (denimo zaradi zmanjšanja naročnikov v višini 20 odstotkov), poleg tega pa bodo morali šefi tudi prekleto dobro pojasniti, kako je mogoče, da so si v kriznih časih privoščili nakup prestižnih vozil, medtem ko so odpuščali zaposlene.

Glede na to vam svetujem, da čim prej najamete ustreznega pravnega strokovnjaka, ki bo zaščitil vaše interese v odnosu do delodajalca.