Raziščite, kaj se skriva za vašim ljubosumjem

Pozdravljeni,

najlepša hvala za vaše odkrito pismo. O ljubosumju ni lahko spregovoriti in prav je, da se sprašujete o njem. Ni namreč vsako ljubosumje enako, če ga želimo odpraviti, pa se moramo vprašati, kaj se pravzaprav skriva za njim.

O ljubosumju obstajajo različne psihološke teorije. Lahko bi rekli, da je v jedru ljubosumja potreba po tem, da nas nekdo potrebuje. Ta potreba obstaja, ker odnosi z drugimi ustvarjajo in potrjujejo določen vidik nas samih. Zagovorniki behaviorizma menijo, da do ljubosumja pride, kadar so v odnosu težave (četudi skrite), torej, kadar se v odnosu ne počutimo dovolj srečne, zadovoljne ali sprejete.

Če v odnosu ne uživamo, imamo dve rešitvi, ali ga zapustimo, ali pa se soočimo s težavami in jih poskušamo odpraviti ter odnos rešimo oziroma ga okrepimo. Vsekakor bi vam svetovala, da najprej poskusite z drugo možnostjo, saj boste v nasprotnem primeru le bežali od globljih problemov, ki povzročajo vaše ljubosumje, in vzorec se vam utegne ponavljati v vsaki novi zvezi.

Torej, potrebno bo delati na trenutnem odnosu, predvsem pa boste morali naprej razčistiti stvari sami pri sebi. Svetovala bi vam, da poiščete strokovno pomoč, saj raziskave kažejo, da imajo osebe z višjo stopnjo ljubosumja (sodeč po vašem zapisu, ste vi ena izmed njih) običajno tudi negativnejšo samopodobo, manj pozitiven pogled na svet in so manj zadovoljne s svojim življenjem. S terapevtom boste lahko podrobneje raziskali, zakaj je tako, kaj vas hromi na poti do samozavesti in optimizma, ter te težave odpravili. Šele ko se boste v lastni koži počutili bolje, boste lahko začeli spreminjati tudi svoj odnos do partnerja.

Ena izmed vaj za izboljšanje samozavesti, ki jo lahko začnete izvajati že sami, je tudi pisanje zahval. Vsako jutro, ko se zbudite, si vzemite nekaj minut zase in v zvezek ali na list papirja napišite, za kaj ste v tistem trenutku hvaležni. Ne pozabite, lahko so to malenkosti, denimo hvaležnost za skodelico kave, za lep sončni vzhod. Ne bodite prestrogi do sebe, ampak zapišite vse, kar vas v vašem življenju veseli in na kar ste ponosni. Ko boste to vajo ponavljali iz dneva v dan, se bodo v vas krepili občutki lastnega zadovoljstva in sreče, ki so najboljše orožje proti neprijetni zavisti.

Ne obupajte in ne bojte se poiskati pomoči. Že to, da se zavedate svojega ljubosumja, je velik korak naprej in verjamem, da vam bo ob pogovoru z usposobljeno osebo uspelo narediti premik na bolje. Vso srečo vam želim!