Vprašajte se, zakaj ženi dovoljujete takšen nezrel ples

Dragi g. bralec.

Pišete o lastni zgodovini, o načinu bivanja in sobivanja z vašo ženo. O tem, da ste ostajali v razmerju, ki vas je bremenilo in vam kratilo pravice in svoboščine.

Prvo vprašanje je, kako ste postavljali meje razmerja in zakaj ste dovolili, da se je situacija obrnila tako, kot se je. Drugo pa, kaj je resnica v ozadju, tako vaša kot ženina. Pogosto moški zaradi slabe vesti popuščajo doma in dolgoročno uničujejo zdrave temelje razmerja. Vprašanje je tudi, zakaj vam vaša žena sledi? Morda zaradi suma nezvestobe, lahko pa, da je bila nezvesta sama, saj vsak druge sodi po sebi. Brskanje po osebnih stvareh ali sledenje bližnjim je dokaj nazoren simptom že po sebi.

Če se vprašava, kaj so temelji dobrega razmerja, je prvi brez dvoma spontana bližina. Ko hrepenimo po drugem le zato, da smo v njegovi prisotnosti, energiji in celovitosti, smo povezani na tisti pristni način. A če nas prisotnost drugega, kot zapišete sami za ženo, spravlja v stisko in nelagodje, prvi temelj dobrega razmerja umanjka. Če nas prisotnost drugega notranje bremeni, spravlja v stiske in na splošno negativno ožari, je takšno stanje alarmantno. Ne strinjam se s tistimi, ki zagovarjajo tezo, da je »na odnosu treba ves čas garati«; ja, sodelovati in negovati razmerje brez dvoma. A da se ob nekom le »matramo«, in to vsa leta, upravičenost razmerja postavi pod vprašaj.

Če pa zagovarjamo sadomazohistične zveze, kjer je trpljenje obveza, pa sodimo v manjšino tistih, ki ljubezen enačijo s trpinčenjem. In trpinčenj v zvezah je mnogo: odtegnitve seksa (pa ne samo s strani žensk), subtilne oblike nasilja, agresivno in telesno trpinčenje z udarci, manipulacija s financami itd. so žal dokaj pogoste oblike, ki se odigravajo za zaprtimi vrati pogosto lepih fasad družin, ki so daleč od pristnih in zdravih. A žal se o tem ne govori odprto. Ogromno moških in žensk živi uradno poročeno, a imajo vzporedne zveze in seksualna razmerja. V tem pogledu gre za sledenje lastnemu užitku in izbiranju odličnega le zase: torej, takšna oseba, ki dolga leta »sedi na dveh stolih«, ljubi predvsem sebe in lastno zadovoljstvo. In če vsem vpletenim to ustreza, kdo jim kaj more? Običajno tudi partnerke vedo, da imajo možje ljubice, a one imajo otroke in finančne koristi in tako dalje.

Zakaj vam naštevam ta zamolčana dejstva? Vaša pripoved je površna, zadaj so dogajanja, ki niso zapisana. In če žene delujejo kot policaji, jim to dovolite oziroma nekje že veste, zakaj takšen nezrel ples dovolite. Vedeti moramo, da če sta dve osebi povezani in se ljubita, čutita, nimata potrebe po sledenju in drugih oblikah samoponiževanja. Svetujem vam obisk svetovalca ali terapevta, ki vam lahko pomaga pri postavitvi zdravih temeljev samospoštovanja in predvsem iskrenosti do sebe, ki je ključ do številnih rešitev. Srečno!