Svoboda nam je dana ob rojstvu

Dragi g. bralec,

nimate se česa sramovati; vaša zgodba ni tako redka in osamljena, kot bi si mislili. V zakonu se pogosto zgodi, da en partner izvaja pretiran nadzor nad drugim; moški se večkrat lotijo dolžin krila ali barv, ki jih po njihovi presoji smejo nositi njihove žene. Nekateri so tako posesivni, da za parterji pošiljajo detektive. Drugi na skrivaj vdirajo v njihove spletne račune ali družbena omrežja, vse navedeno pa seveda počno »v imenu ljubezni«. In tako se v imenu ljubezni hitro zgodi, da ženska zahteva vse več pravic in vpogledov v svetove, ki se je ne tičejo; nekatere moti celo, če se moški občasno samozadovoljuje, misleč, da pač takrat ne misli nanjo. Vendar egocentrizem ni in ne bi smel biti rdeča nit katerega koli spoštljivega odnosa. Po drugi strani se lahko eden v paru zapira v hlad ali molk, v ignoranco in namerno »izkazovanje premoči«, kjer so v dialogih menjav največkrat otroci.

A čar medosebnih odnosov je v svobodi in spontanosti znotraj danih okvirjev, ki jih dva, ki se imata sicer rada, dorečeta. To seveda ne pomeni, da nekomu »svetimo« v možgane z nesmiselnimi vprašanji ali ignoranco, ko nas drugi zanima le do mere, do katere zadovoljuje naše lastne potrebe in želje. In marsikdo sveti zakon razume kot poligon patologij, ki jih lahko »varno« izraža za štirimi stenami. Ženske pogosto manipulirajo s seksom in moški prevečkrat živijo dvojno življenje. A o ljubezni ne duha ne sluha … Bitka med spoloma je še posebej živa pri financah in lastništvu, ko se pogaja in manipulira, kaj in koliko se napiše na koga.

A odnos dveh, ki se poročita ali ne, čeprav je poroka pomemben mejnik, mora temeljiti na prostovoljnem druženju. To pomeni, da nihče nima pravice drugega siliti ali na kakršen koli način pretirano omejevati. Ne govorimo o brezdelju ali zapravljanju časa za sebične cilje, a dva, ki se družita in skupaj živita, morata določiti njun kodeks vrednot in ravnanja. Pravic ter dolžnosti. In nihče nima dovoljenja, da drugega z lastnimi strahovi omejuje, psihično zlorablja ali dolgoročno poškoduje.

Ko ste se poročili, ste se zavezali z zvestobo. Tudi to je mogoče prekršiti, zlasti še, če se v odnos iz druge stani prikrade nasilje ali nespoštovanje drugih oblik. Nasilje ni le fizično; subtilne oblike nasilja, ki se kažejo v manipuliranju, izigravanju ali ostalih perfidnih oblikah sadizma, povzročijo hude psihične, čustvene in duševne rane. Zakon ali družina nista in nikoli ne bosta garancija uspešnega partnerstva. Garancija za vez, ki je trdnejša od preizkušenj, je iskrenost in čutnost. To pomeni, da se dva čutita, četudi ne ždita cele dneve skupaj.

Tudi epidemija je razkrila negativnost, ki se pojavi, ko ljudje nimajo drugega sveta kot le primarne družine in ko se njihovo življenje zoži na sive cone, kjer se izgublja smisel. Vendar zakon ne pomeni suženjskega odnosa. V nobeni smeri. Da rastemo, da smo pretočni, potrebujemo družbo drugih ljudi, preko katerih pridobimo uvid v nove svetove in čudesa, ki jih doživljamo ob poslušanju njih dogodivščin. Zato je tako pomembno, da si vzamemo čas za druženje.

Pogosto nas že prisotnost živahnih, odprtih in veselih ljudi dvigne v duhu. Ker ne obstaja le partnerska ali erotična ljubezen, pač pa dušna ljubezen ali povezava biti med ljudmi, ki ji lahko rečemo agape. Le ta ni nikdar preračunljiva, temveč je vselej dobrotljiva in se veseli in oplaja ob duhovnih resnicah, globinah uvidov in vseh biserih, ki jih dvojina rodi. Zato, dragi bralec, poiščite si nove, drugačne svetove - športa, veselja, kulinarike, šaha … Svet je lahko prelep in čudovit, če ga dihamo s polnimi pljuči. A zaprti za rešetke, četudi zlatega zapora, vse ostalo izgubi žar. Bodite ponovno kot otrok, raziskujoč čudeže v vsem, kar vas obdaja.

Mar ni garancija za dolgotrajno duševno zdravje ravno vedrina, ki veje iz našega pogleda in dejanj? In če je ob nas nekdo, ki zastruplja našo vedrino, smo dolžni sebi, da ga opozorimo na to in ustavimo. Svetujem vam, da se sami povežete s terapevtom, ki vas bo počasi, korak po koraku, vodil do poguma, da z istim ključem odprete prav vse ključavnice. In nikdar se ne sramujte okoliščin ali dejanj, ki vam jih povzročijo drugi. Potrebujete roko in topel sprejem človeka, ki vas bo popeljal na svobodo. Srečno!