Naučite se ravnati s tem čustvom

Mnogi imajo ljubosumje za nekaj negativnega, vendar je to čustvo normalen odziv na okoliščine, v katerih smo prepričani, da nam grozi izguba naklonjenosti ali ljubezni neke osebe. Če nismo deležni naklonjenosti in ljubezni ljudi, ki so nam pomembni, se znajdemo v stanju duševnega neravnovesja. Neravnovesje je po definiciji posledica nezadovoljenih potreb in potreba po tem, da nam ljudje izražajo naklonjenost in ljubezen, je ena izmed osnovnih.

Pomembni ljudje, katerih naklonjenost in ljubezen iščemo, so lahko partner ali partnerica, starši, otroci, prijateljice in prijatelji, šefinja ali šef, sodelavci in druge osebe. Bolj ko je naklonjenost razpršena in več ko imamo v svoji socialni mreži pomembnih oseb, ki so nam naklonjene, manj nas bo prizadelo, če nam bo ena izmed njih obrnila hrbet. To je varovalni dejavnik in se mi zdi pomemben tudi v vašem primeru. Upam, da imate poleg partnerja še kakšnega pomembnega človeka, ki vas ima rad in mu zaupate. Tudi zato, da mu lahko potožite o svojih strahovih.

Sprašujete se, kako bi zatrli ljubosumje v sebi. Svetujem vam, da tega ne poskušate, ampak se z njim sprijaznite. Svoje misli raje usmerite v to, kako s tem čustvom ravnati. Če vsakič, ko vas ljubosumje preplavi, začnete preverjati svojega partnerja, to povzroči napetost v odnosu, in ko je partner ne bo več mogel prenašati, bo zvezo končal. Tega se bojite in ta bojazen je upravičena. Zato vam svetujem, da v trenutkih, ko vas zajame ljubosumje, tega ne usmerjate v partnerja. Da se on pogovarja z drugimi ljudmi, tudi ženskami, je nekaj najbolj normalnega in zato neupravičeno njega krivite za to, kar občutite. Izjema je spogledovanje z drugimi ženskami. Toda če vas prav razumem, pri njem ne gre za to. Ko vas preplavi ljubosumje, se raje začnite ukvarjati s svojimi občutki in vzroki zanje. Globoko vdihnite in izdihnite in poskušajte analizirati nastali položaj. Lahko si rečete: »Spet me je strah, ampak preden mu bom to pokazala, bom razmislila, ali je bilo v njegovem ravnanju res kaj takega, kar bi upravičeno sprožilo moj strah.« Če ne boste zmogli razumno oceniti položaja, se pogovorite s kom, ki mu zaupate in vas bo pripravljen poslušati. Pokličete lahko tudi na anonimno linijo 116 123, ki je namenjena prav ljudem s podobnimi težavami.

O svojih občutkih se pogovarjajte tudi s partnerjem. Vendar pogovor začnite šele, ko ste ugotovili, da v njegovem ravnanju ni bilo nič spornega, oziroma takrat, ko vas ti občutki ne preplavljajo. Tako se boste izognili konfliktu, saj ne boste imeli motivacije, da bi svojo tesnobo usmerili nanj. Takrat mu boste lahko razkrili svojo bolečino, ne da bi se on počutil krivega zanjo, in lahko vam bo prisluhnil, vas potolažil in se začel izogibati okoliščinam, ki vam bolečino povzročajo.

Če vam sami ne bo uspelo pomiriti svojih strahov ali se vam bo zdelo, da potrebujete dodatno pomoč, potem vam svetujem, da si poiščete psihoterapevtsko pomoč. Takrat boste v varnem okolju lahko dali duška svojim strahovom in dobili objektivno povratno informacijo nepristranske osebe. In ne nazadnje, če se ljubita, ni nobenega razloga, da vama ne bi uspelo.