Evropska kartica krije samo nujne zdravstvene storitve

Zahvaljujem se vam za zanimivo vprašanje. Znano je, da evropska kartica zdravstvenega zavarovanja omogoča le minimalno zdravstveno zavarovanje. V državah EU, EGP ter Švici lahko z evropsko kartico oziroma certifikatom uveljavljate nujne oziroma potrebne zdravstvene storitvein sicer neposredno pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah, ki so del javne, državne zdravstvene mreže. Te storitve se uveljavljajo v skladu s predpisi države, v kateri poiščete zdravniško pomoč, kar pomeni, da je treba v nekaterih državah določene storitve tudi doplačati.

Evropska kartica recimo ne krije stroškov prevoza zavarovane osebe iz tujine v domovino, kot tudi ne stroškov doplačil, ki jih mora zavarovana oseba plačati pri uveljavljanju zdravstvenih storitev v tujini in tudi ne stroškov zdravstvenih storitev, ki jih nudijo turistične ambulante na Hrvaškem.

To je dobro vedeti, še preden se odpravite na dopust na Hrvaško. Zato priporočam, da pred vsakim odhodom na počitnice v tujino (vsekakor pa pred odhodom na počitnice v tretje države, v katerih zdravstvene storitve niso pokrite z evropsko kartico) razmislite o sklenitvi dodatnega turističnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga ponuja večina zavarovalnic, pa tudi nekatere banke. 

 Strošek ni visok, običajno le nekaj deset evrov, redko več kot sto evrov, še posebej, ker s tem pridobiti mirnost, da vas morebitna bolezen ali poškodba v tujini ne bo udarila po žepu. Zato pretirano varčevanje pri turističnih zavarovanjih nikakor ni modro.