Ne popustite njenim zahtevam za vaše in njeno dobro

Otroci so naše največje bogastvo in razumem vašo stisko zaradi nerazumevanja med vami in vašo hčerko. Občutek, da nas otroci ignorirajo, in nemoč ob dejstvu, da se jim ne moremo približati, starše navdajata s hudo stisko.

Vaša hči je odrasla in izoblikovana oseba. Ne, pri njej ne gre za puberteto. To obdobje se je končalo že pred nekaj leti. Po vašem pripovedovanju sodeč gre za precej običajno dekle v zgodnji odraslosti. Res pa je, da je od otroštva do odraslosti razvila nekatere značajske lastnosti, ki so za vas moteče. Njej pa tudi niso v korist niti ji ne prinašajo sreče in zadovoljstva. Meni se zdi, da gre pri vaši hčerki predvsem za uporništvo, ki ga je najverjetneje razvila že zelo zgodaj. Otroci razvijejo takšno ravnanje, če se počutijo preveč utesnjene zaradi zahtev, pred katere so postavljeni. 

Napisali ste tudi, da se pusti vplivati in izkoriščati drugim. To kaže na to, da ji ni uspelo razviti ustrezne orientacije o sami sebi in svoji vlogi v svetu. V pogovornem jeziku bi rekli, da se še ni našla. Morda vam kot materi ni uspelo vedno biti dovolj trdni pri vzgajanju in ste morda danes kaznovali nekaj, česar naslednji dan sploh niste opazili. Otrok v takšnih razmerah težko razvije stabilno sliko življenjske realnosti in se kasneje hitro pusti zavesti različnim sugestijam in vabljivim ponudbam. Osebe, ki so odraščale v takšnih okoliščinah, imajo pogosto težave pri preudarnem ravnanju z denarjem, kar se ujema z vašim opisom, da hčer drugi finančno izkoriščajo. Poleg tega se je najprej odselila, pa kmalu prišla nazaj domov – samostojno življenje pač ni poceni. Zdaj pa od vas še zahteva, da ji izplačate njen delež pri dediščini. Očitno potrebuje denar za izpolnitev vabljivih ponudb in nerealnih obljub.

Kaj lahko storite vi? Predvsem poskusite biti trdni in premišljeni. Gre za vašo hčer in za vas ter morebitne druge otroke, če jih imate. Vaši hčeri očitno denar hitro spolzi skozi prste, zato ji pomagajte in ji ga ne dajte. Utegnila bi jo namreč premamiti na videz ugodna, a morda zanjo usodna ponudba njej pomembne druge osebe ali pa bi ga porabila za kakšen nespameten nakup. Morda bi bila pripravljena komu posoditi denar zato, ker bi ji veliko obljubljal. 

Napisali ste, da se je enkrat že odselila. Domnevam torej, da ima svoje dohodke. Če je zaposlena, potem je to zelo pozitivno dejstvo. Delo si je najbrž našla sama, saj vam ne bi pustila, da ji ga najdete namesto nje. V svojem uporništvu je najbrž razvila učinkovito sposobnost pridobivanja stvari zase. Težavo ima le pri njihovem ohranjanju. Zdaj ji vi pomagajte, da razvije še to veščino, in ne popustite pred njenimi zahtevami. Ali se boste odrekli tistemu, kar ste s trudom in skrbjo gradili vse življenje, in dovolili, da začne razpadati? Prodali bi svojo nepremičnino, da bi izpolnili željo hčerke. Vendar bi s tem tvegali, prvič, da ji bo izplačani denar hitro skopnel, in drugič, svojo hčerko bi utrjevali v njenem nemodrem ravnanju in neprimernem vedenju. 

Bistveno bolj ji boste pomagali, če ji boste razložili, da ji denarja zdaj ne morete dati in da ji dediščina tako ali tako ne bo ušla in jo bo dobila kasneje. Tako ji boste pomagali, da se bo učila z delom zasluženi denar, ki ga ima danes na razpolago, bolj premišljeno porabljati. Pričakujte pa, da boste deležni plohe obtožb in žalitev in da bo o vas širila neresnice v svoji družbi. Toda ne vznemirjajte se preveč. Nismo vsi ljudje tako dovzetni za mnenja drugih in ne nasedamo tako hitro na govorice, tako da sem prepričan, da njena družba ne bo jemala izjav vaše hčerke za čisto zlato.

Nikar ji ne dajajte potuhe, kajti to je najbrž vaša zadnja priložnost, da popravite tisto, kar je bilo najverjetneje nekoč zamujeno. Vaša hči je še dovolj mlada, da lahko spremeni svoje navade. Prej ko ji bo to uspelo, laže bo krmarila skozi življenje in bolj srečna ter zadovoljna bo. Morda se ji bo kasneje posvetilo, da je bila vaša zavrnitev pravzaprav darilo, in vam bo celo hvaležna zanjo. Imejte svojo hčerko radi in ostanite trdni!