Potrebuje strokovno obravnavo

Brat kaže znake, značilne za otroke, ki so jim starši postavljali premalo mej: bilo jim je dopuščeno vse, skorajda brez omejitev, če pa so meje že bile postavljene, pri njih niso vztrajali oziroma otrok niso kaznovali, če so jih prekoračili. Taki otroci postanejo razvajeni, nesocialni, včasih celo antisocialni, saj je na prvem mestu zadovoljevanje njihovih potreb, pogosto v škodo drugih. Najpozneje z vstopom v šolo sledijo konflikti, saj jim zunaj družine nihče ni pripravljen v vsem ugoditi (vaš brat še pri petindvajsetih ni naredil srednje šole). Pogosto postanejo »kralji družine«, kot ste zelo primerno opisali položaj svojega brata v družini.

Otroci, ki kažejo takšne vedenjske vzorce, potrebujejo strokovno obravnavo. Prej ko je bodo deležni, boljši so obeti, da se bodo nehali tako vesti. Verjetno se takšno bratovo vedenje ni začelo pred kratkim, ampak je enake ali podobne vedenjske znake kazal že v preteklosti. Danes ima petindvajset let, je odrasla oseba in je vedenjske vzorce dodobra utrdil. Veliko je zamujenega. Toda ste, kjer ste, in ukrepati morate, da zaščitite svoje in predvsem mamine interese.

Svetujem vam, da se z mamo oglasita v najbližjem centru za socialno delo, tam bosta dobila informacije o možnih oblikah pomoči. Dali vama bodo tudi druge koristne napotke, kako se spopasti s psihičnim nasiljem, ki ga nad vama izvaja vaš brat.

Do takrat pa vam svetujem, da se izogibate konfliktom z njim. Napisali ste, da vas ignorira. Ignorirajte ga tudi vi. Izogibajte se ga. Ne izzivajte ga, ne s pripombami na njegovo vedenje ne kakor koli drugače. Kadar sta z mamo v njegovi bližini, poskušajta delovati umirjeno in mu dajajta vedeti, da imata položaj pod nadzorom, tudi če se v resnici ne počutita tako. Ne kažita čustev, ker mu bo to dalo občutek moči in bosta postala tarča njegove manipulacije. Če imata izrazito »slab« dan, se mu raje izognita.

Ko se z vama pogovarja, se dajta tudi vidva z njim, vendar bodita previdna in sprejemajta vse, kar vama pove, z dobršno mero skepse. Tako se bosta laže izognila pastem njegove manipulacije. Pogovarjajta se čim bolj nevtralno in pri tem bodita gostobesedna. S tem bosta preprečila, da bi vaju ujel v mrežo svojih manipulacij. Ne poskušajta mu ugovarjati in dokazovati, da nima prav. Tega vama ne bo dovolil.

Da ima včasih brat tudi dober dan, je dober znak. To pomeni, da ni povsem brez vesti in je še upanje, da bo nekoč spremenil svoje vedenje. Toda kadar ima takšen dan, nikar ne upajta preveč vanj. Izkoristita ga kot dobrodejno zatišje. Brat potrebuje strokovno obravnavo in le z njeno pomočjo lahko upata, da ni še vse izgubljeno.