Prihodnosti ne more verodostojno napovedati nihče

Vedeževalci se s svojo dejavnostjo sicer ukvarjajo legalno (pod pogojem seveda, če imajo za to registrirano podjetje in plačujejo davke), se pa lahko s to dejavnostjo ukvarja vsakdo, pogojev tako rekoč ni – ne zahtevajo se nobene kvalifikacije, zato je seveda zlata jama tudi za najrazličnejše bleferje in šarlatane, ki zavohajo priložnost za lahek zaslužek.

Nasveti vedeževalcev so že po naravi stvari silno neoprijemljivi, kar ve vsak razumen človek »s pospravljenim podstrešjem«. Prihodnosti ne more verodostojno napovedati nihče; niti znanstveniki ne, kaj šele vedeževalci.

Ker pa je večina strank, ki obišče vedeževalce, nekoliko specifična, reciva, nagnjena k naivnosti, menim, da bi morali etični vedeževalci stranke pred začetkom vedeževanja jasno in nedvoumno (po možnosti v obliki pisne listine) opozoriti, da ne jamčijo razvoja dogodkov, ki ga napovedujejo. To se mi zdi nekakšen etični minimum, ki bi ga morali od njih pričakovati.

Žal menim, da je prepričevanje sestre, naj odneha zapravljati denar za šarlatane, obsojeno na neuspeh. Občutek imam, da je v to odvisnost že precej globoko zabredla, zato jo poskusite prepričati, naj poišče vsaj ustrezno strokovno (psihološko) pomoč.