Onine zgodbe 2021

Milimeter je postal kilometer

Na robu mesteca je burja rezala robove nagrobnih kamnov vojakov, padlih na soški fronti, in drugih krajanov. Jesenski dež je hladil nanoške gozdove in kraško polje, ko si pokopala svojo staro mater, nono.

Foto: Artem Sokolov/Shutterstock

Vzela jo je mrzla jesen. Nič tragičnega ni bilo v tem; odšla je spokojno v visoki starosti. Njen odhod je bil pravzaprav praznik življenja. Vsakdo bi si želel takšnega slovesa – kot bi prebrala zadnjo stran v knjigi, jo zaprla in dala roko življenju v slovo. 

Pozen sem bil. Dežnik se je boril z burjo od parkirišča do cerkvice sredi pokopališča.
Pred njo ni bilo nikogar. 

Previdno odprem težka hrastova vrata. Ljudje so zbrani pri obredu, zmoti jih škripanje tečajev. Vsi se v trenutku obrnejo proti meni. Župnik me ošine s pogledom; ni mu všeč, da zamujam mašo, a hkrati je vesel, da je eden več pri njegovem bogoslužju. Bog mu je pravkar dal dodatne pike na moj račun.
Počutim se kot prismuknjen glavni igralec iz romantičnih francoskih filmov, ki se dogajajo v Provansi ali na robu Pariza. Zakaj, se sprašujem. Najbrž zaradi idilične cerkvice, preprostih ljudi v njej in okoliških vinogradov, ki objemajo mestece. 

Sediš v drugi vrsti. Druga v drugi vrsti, na desni. Izda te kapa, črna je in modna. Toplo si napravljena. Vedno te zebe. Stojim v zadnji vrsti za dolgolasim umetnikom, ki si ogleduje rezbarije v cerkvi, stenske poslikave in se že malce dolgočasi. Pogreb je lep in spokojen. Vsi upoštevajo scenarij, razen burje in dežja. 

Ko je pogreba konec, se nenadoma znajdeš pred mano. Čudno se mi zdi, da si tako hitro gotova z obveznostmi. »Nima izkušenj s pogrebi,« pomislim. Pred dnevi si mi to tudi sama povedala. »Pridi z nami na pijačo, lahko tudi kaj pojemo,« rečeš, »sedmino bomo imeli.«
Ni mi do druženja. Ne maram sedmin, ne znajdem se. »Kaj bom tam? Ne sodim tja. Nisem lačen. Kaj bom govoril, s kom se bom pogovarjal?« se sprašujem. A kljub temu me pred cerkvijo prepričaš, da grem. Grem, ker vem, da lahko dobim kakšno minuto tvojega časa. To je moja prva sedmina in že vem, da bo moj obisk zgolj in samo ceremonialen. Hitro noter, hitro ven, načrtujem. 

V avtomobilu se nadišavim s parfumom, ki si mi ga nekoč podarila. Čakaš me na parkirišču pred veliko kamnito kraško hišo z gostilno. »Pridi noter, kaj bi stal na dežju.«
Vstopim. Ogledujem si podrobnosti: hiša z borjačem, ki združuje bivalne in gospodarske prostore, mogočen star dimnik, gank, kamniti podboji, s kamnom uokvirjena okna, kamnit portal, ki krasi vhod na borjač, na knjižnih policah pa ruski klasiki. Kot na posnetku romantičnega filma. Popolna kulisa kraškega interiera. 

Še sreča, da na sedmini ni skoraj nikogar. Naročim si žganico, srknem in že sem pripravljen na odhod. »Pridi pogledat nonino stanovanje,« takrat predlagaš. Za tabo se povzpnem po kamnitih stopnicah v tretje nadstropje. Božam te s pogledom. Všeč si mi, ko mi želiš pokazati nekaj novega, nekaj, kar je povezano s tabo, kar doda kamenček v mozaik tvoje osebnosti. 

Stanovanje je veliko, za pet mojih. Lepo je. Tu biva duh 70. in 80. let. Potopim se v tiste čase in si predstavljam, kako si kot deklica skakala iz sobe v sobo, ko si počitnikovala pri noni in nonotu. 

Na hodniku pred spalnico visi fotografija tebe, tvoje Mire, tvoje none in mame. Opazim, da si na sliki zagorela. V spomin se mi prikradejo tvoje fotografije iz Lanterne, ki si mi jih pošiljala to poletje. Obožujem tvojo zagorelo polt in sledi, ki ti jih vriše sonce. 

Stopiva do okna, s katerega se vidi na glavni trg, in stakneva glavi, da bi skupaj pogledala ven. Moj nos se dotakne tvojih las. Dišiš. Komaj se zadržim. Poljubil bi te, a se umakneš. »Poglejva naprej,« rečeš. Ko se ustaviva na hodniku, se najini glavi spet približata. Primem te za roko, drugo položim na tvoj hrbet. Objameva se. Tokrat se odločim, da izdam skrivnost in jo odtisnem na tvoja usta. Le milimeter naju loči, ko nenadoma zaškripajo lesene stopnice. Nekdo prihaja. Spogledava se in se zasmejiva.
Milimeter je postal kilometer. 

Čas je za moj odhod s sedmine. Ti pa že vodiš nov ogled noninega stanovanja. Ko sem pri avtomobilu, pomislim, da žal nisem pogledal, ali ima hiša tudi kamnit vodnjak. Obožujem jih. Razlog več, da se vrnem, razmišljam in se odpeljem z Glavnega trga 5.

Nagradna igra

Glasujem za svojo najljubšo Onino zgodbo 2021

Drage bralke in spoštovani bralci, glasujte za zgodbo, ki vas je najbolj prevzela. Izberite Onino zgodbo 2021. Upoštevali bomo vse elektronske glasovnice, ki jih boste elektronsko oddali in potrdili do vključno ponedeljka, 23. avgusta 2021 do polnoči. Prešteli jih bomo in ugotovili, katera je najzgodba leta 2021, dvajset srečnežev, ki so glasovali pa tudi nagradili. Še opomba: za posamezno zgodbo lahko glasujete le enkrat. Ob glasovanju boste na vaš elektronski naslov prejeli sporočilo za potrditev sodelovanja.

Podarjamo 20 privlačnih Oninih nagrad

VAŠI PODATKI

* S podpisom in oddajo tega kupona ste izrazili strinjanje, da sodelujete v spletnem glasovanju. S potrditvijo prejemanja elektronskih sporočil s področja tiskanih in digitalnih produktov družbe Delo d.o.o. ste se strinjali, da vam posredujemo ponudbe in ugodnosti, ki jih pripravljamo pri naših tiskanih in digitalnih produktih. Za izvedbo spletnega glasovanja in tudi za posredovanje elektronskih sporočil bo Delo d.o.o., Likozarjeva 1, Ljubljana, vaše posredovane osebne podatke obdelovalo v skladu s Splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov (GDPR) in nacionalno zakonodajo s področja varstva osebnih podatkov. Vaše osebne podatke bomo obdelovali zgolj toliko časa, kolikor je potrebno za dosego namena, za katerega so bili zbrani. V primeru izvedbe spletnega glasovanja bo to vse do njegovega zaključka. Če ste podali soglasje za prejemanje elektronskih sporočil, bomo vaše osebne podatke obdelovali, dokler svojega soglasja ne prekličete. Preklic prejemanja elektronskih sporočil lahko izvedete kadar koli, najlažje tako, da v elektronskem sporočilu kliknete polje »odjava« ali nas o preklicu obvestite na dpo@delo.si ali Delo d.o.o., Likozarjeva 1, Ljubljana. Vaši osebni podatki se ne posredujejo nikamor. V stik z njimi bodo prišli le pogodbeni obdelovalci pri obdelavi, vendar morajo spoštovati pravila in zahteve Dela d.o.o. za ustrezno obdelavo osebnih podatkov. Če želite od nas dobiti kakršne koli informacije v zvezi z obdelavo svojih osebnih podatkov, kot npr. vpogled, izvesti morebitni popravek ali izbris, prenos, omejiti obdelavo podatkov ali obdelavi ugovarjati, nam to lahko sporočite s spletnim obrazcem na https://info.delo.si/gdprsoglasje ali pisno na naslov Delo d.o.o., Likozarjeva 1, Ljubljana. Na vašo zahtevo bomo odgovorili kar najhitreje, vsekakor pa ne pozneje, kot je dovoljeno. Če ne boste zadovoljni z našimi odgovori v zvezi s svojimi pravicami glede varstva osebnih podatkov, imate možnost vložiti pritožbo pri nadzornem organu, ki je informacijski pooblaščenec, Zaloška 59, 1000 Ljubljana, 01 230 97 30 in gp.ip@ip-rs.si.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE