Opazujte predel še mesec dni

Spoštovana bralka.

Glede na vaš opis – nova temna sprememba v velikosti pike, ki ste jo otipali nad nivojem kože v kolenskem pregibu – je šlo najverjetneje za klopa, ki ste ga uspešno odstranili. Verjetnost, da bi šlo za nevarno znamenje je praktično zanemarljiva. Prisesanemu klopu je lahko podobno majhno žilno znamenje, v katerem se kri strdi in postane črnikasta (tromboziran hemangiom), vendar gre v tem primeru za povsem nenevarno znamenje, ki tudi spontano odpade kot majhna krastica in ukrepanje ni potrebno.

Ugrizi klopov so v našem okolju v toplih mesecih zelo pogosti in ker lahko prenašajo virus klopnega meningoencefalitisa ali bakterijo borelijo, ki povzročata resni okužbi, se moramo pred klopi dobro zaščititi, po zadrževanju v naravi pa kožo vedno temeljito pregledati in morebitnega klopa čimprej odstraniti. Tako močno zmanjšamo verjetnost prenosa virusa ali bakterije in s tem nastanka okužbe.

Predlagam, da predel kolenskega pregiba še mesec dni opazujete. V tem času se lahko okrog mesta ugriza klopa pojavi rožnat ali rdeč kolobar, ki se značilno širi navzven, in je znak okužbe z bakterijo borelijo. Če boste v naslednjih tednih opazili tak kolobar, obiščite izbranega zdravnika, ker boreliozo v zgodnji fazi učinkovito zdravimo z antibiotiki.