Udarec, ki ga je korona prizadejala turizmu, bi lahko primerjali s tistim, s katerim je legendarni Muhammad Ali leta 1975 potolkel Joeja Frazierja. Postojnska jama, ki zadnja leta velja za barometer slovenskega turizma, beleži več kot 83-odstotni upad prihodkov. Težkim časom navkljub Marjan Batagelj ostaja pozitiven – v tistem starem dobrem smislu, kot ga je ta beseda imela pred covidom. 

Ali lahko vendarle tudi v letu 2020 najdete kaj dobrega?

Vsi, ki smo in še vedno spoštujemo ukrepe, smo spoznali, kdo so naši pravi prijatelji, in tudi znotraj družine smo se še bolj povezali. Enako je tudi znotraj podjetja. Cenimo se, spoštujemo, komunikacija je postala umirjena, upajoč na normalni svet. Z ženo sva dobila vnučko, novo življenje, novo upanje in hitro, kljub težkim časom, spoznaš, da obstaja tudi veliko lepega, ko se zazreš v svet, ki miruje. Predvsem se to čuti v naravi, saj smo jo lahko začutili kot še nikoli. Zaslužila si je počitek. To me zelo pomirja. 

Instant virtualni svet človeka poneumlja, dela ga odvisnega od naprav, skratka človeška duša in misli postajajo vodene po volji drugega. Nikoli se ne bom strinjal s tistimi turistični strokovnjaki, ki zagovarjajo virtualizacijo naravne dediščine. Ljubi Bog, pa kaj bomo samo še doma ležali in bili v nekaj minutah v Postojnski jami in nato na Triglavu. 

Vas je to leto tudi kaj novega naučilo? 

Predvsem je prišel do izraza moj zelo konservativen način razmišljanja, ki je temeljil na predvidevanju, da lahko vedno pridejo težki in še težji časi, ko se dobra odpornost podjetja pokaže, če si se tega zavedal takrat, ko si užival v uspehih in delu. In ker je življenje valovanje, vem, da se bodo tudi dobri stari časi vrnili. Tako je v življenju, vse pride in vse gre. Tudi situacija s koronavirusom ne bo večna, zagotovo pa nam bo izkušnja postavila nove vrednostne sisteme. Korona je nekaj, kar bomo hoteli vsi pozabiti, a zaznamovala nas je za vedno. 


Čas epidemije spodbuja »virtualna potovanja«. Ali so vas, potem ko ste leta 2016 Googlu izrekli odločen »ne« za vstop v Postojnsko jamo, zdaj vendarle prepričali? Kako se bo način potovanj po t. i. koronakrizi spremenil?

Nikakor, nobene virtualnosti. Človekova potreba po lepoti je v nas gensko zapisana. Resnično uživaš šele takrat, ko delujejo vsa naša čutila ob opazovanju in doživljanju nečesa lepega. Instant virtualni svet človeka poneumlja, dela ga odvisnega od naprav, skratka človeška duša in misli postajajo vodene po volji drugega. Nikoli se ne bom strinjal s tistimi turistični strokovnjaki, ki zagovarjajo virtualizacijo naravne dediščine. Ljubi Bog, pa kaj bomo samo še doma ležali in bili v nekaj minutah v Postojnski jami in nato na Triglavu. Morda je pa ravno to namen pretirane digitalizacije, saj človeka spreminjamo v klikajoče bitje ikon na zaslonu, brez lastnega mnenja in mišljenja. 

Foto: Postojnska jama

Kaj si oz. Sloveniji želite za leto 2021?

Sloveniji želim veliko enotnosti. Ljudje se naj ne delimo zaradi tega, ker včasih kdo drugače misli. Bodimo spoštljivi v obnašanju in besedah, ko se z nečim ne strinjamo. Poslušajmo in odgovarjajmo z argumenti. Samo tako bomo ponosen, povezan narod, ki ljubi svoje šege in navade, jezik in kulturo. Takrat bom tudi sam zagotovo najbolj srečen. Naj si vsak za trenutek zamisli, kako bi bilo vse enostavno in kakšen izraz bi imeli ljudje na obrazu, če bi dejansko slišali drug drugega. Sam vidim en lep nasmeh.