Kupi denarja, prepih odprtih vrat jih odpihne v zrak, da vas za trenutek zadene občutek, kot da ste v filmu. Ne, to ni napeta kriminalka in vi niste igralka na velikem platnu. To je resnica. Zgodila pa se ni v Hollywoodu, New Yorku ali na Siciliji, temveč na naših tleh, lokacija: hotel Jama v Parku Postojnska jama.

Mogočna jugoslovanska zgradba, kjer sta številne tuje državne uradnike, zvezdnike, umetnike in znanstvenike gostila Tito in njegova Jovanka, je ohranila svoj sloves v nekdanji skupni državi najbolj obiskanega slovenskega hotela. Arhitektura 70. let prejšnjega stoletja na zunaj še vedno ostaja enaka, notranjost pa že utripa v sodobni podobi, ki stilsko odslikava številne motive Postojnske jame, glavne zanimivosti, kakopak, ki tudi danes privablja turiste z vseh koncev sveta, še posebno Azije. A za prenovljenimi stenami se skrivajo prostori, ki jih novi lastnik Marjan Batagelj ni želel spreminjati. Pripovedujejo namreč strogo zaupno zgodbo tajnih poslov, ki so se dogajali v tem biseru Slovenije. Postojnčani so dolga leta po tihem šušljali, kaj vse se godi tod, a nihče ni zagotovo vedel. Komu zaupati? Ali gre le za govorice? Vohljanje in raziskovanje na lastno pest bi vas takrat utegnila stati življenja. To je bilo tedaj, kaj pa sedaj?

Leta 2019 nam pametne naprave sledijo na vsakem koraku. Veseli smo njihove vključenosti v naše življenje, to, da dokumentirajo naše sleherno sporočilo, se nam zdi odlično. Ne da bi se trudili, nam pred nos servirajo predloge, kaj bi nas še utegnilo zanimati. Pravzaprav prostovoljno delimo vsako misel, ki nas prešine, in za seboj puščamo dokaze ne le o tem, da smo obstajali, ampak tudi kaj vse smo počeli. Če so se nekoč bali, da jim vrhovni uradi in tajne službe prisluškujejo še za domačo mizo, ko so potarnali o šefu države, se danes redkokdo požvižga na sankcije, ki bi ga lahko doletele, ko svojega delodajalca blati po družbenih omrežjih. Že nekaj desetletij uživamo svobodo govora, ki pa so ji ob trenjih doma in po svetu morda šteti dnevi. 

Če še ne veste, kako je (ali bo) živeti v času, ko se moraš bati lastne sence, vas bo strela z jasnega morda zadela z obiskom tajnih prostorov hotela Jama, ki so po novem vsak dan v tednu na ogled tudi širši javnosti. Vse, kar so Batagelj in ekipa s pomočjo zgodovinarjev, arhivarjev ter preiskovalcev odkrili v zapahnjenih prostorih hotela, ki so na prvotnih gradbenih načrtih označeni z eno samo nedolžno besedo, zaklonišče, je namreč ostalo prav tako kot pred osamosvojitvijo Slovenije, ko je v podzemlju Parka Postojnska jama deloval ločen komunikacijski center, kjer so z za tiste čase vrhunskimi telefonskimi in prisluškovalnimi napravami skrivaj krojili usodo marsikaterega posameznika, med drugim tudi največjega oporečnika nekdanjega režima Edvarda Kocbeka.

Naj vam zaupamo le to, obisk, ki je omejen na šest oseb, ni za bojazljive duše. Popeljali vas bodo po temnih hodnikih v sobane brez oken ali svetlobe dneva. Komur so zaupali tajne naloge, je bil obsojen na zapor, tako fizični tam spodaj kot miselni, saj je moral molčati kot grob. Tudi vam bo zabičano, da vodene ture ne smete dokumentirati s fotografiranjem. Ob slovesu pa boste dobili spominski posnetek, saj so vas med ogledom ves čas skrivaj snemali. Niste opazili kamer in mikrofonov? Brez skrbi, v sodobnem hotelu Jama vam ponudijo možnost, da pritisnite tipko izbris, in dokazi o vašem obisku bodo za vedno šli v pozabo.