Sredi decembra so spletne strani preplavili oglasi o t. i. »Dieti Flego«. Kraja dobrega imena, fotografij in izmišljeni intervjuji s priznano televizijsko voditeljico oddaje Dobro jutro Lorello Flego ter urednico spletne strani Glitter.si, so povzročili veliko zmede in nevšečnosti. A proti temu se menda »nič ne da«. 

Kakšni občutki so vas prevzeli, ko ste ob izdelku in »osebni zgodbi«, ki ju ne poznate, zagledali svojo fotografijo in svoje ime?

Na začetku je bilo, z eno besedo, bizarno. V resnici se mi je zdelo prav nemogoče in samo upala sem, da bo šlo hitro mimo. Mislim, da sploh nisem dojela razsežnosti težave in nisem pričakovala, da bo oglaševanje tako agresivno. Oglas se je namreč začel pojavljat povsod in povzročil precej nevšečnosti. 

Razumem, da je težko ujeti ljudi, ki to delajo, ampak jasno je, da obstaja baza tudi v Sloveniji, ne gre le za tujino.  

Kako ste odreagirali? Ste se sami lotili igre »Who's there?« (kdo je v ozadju, op. p.) ali ste se obrnili na policijo? 

Želela sem si samo miru in ko sem se pozanimala pri kolegicah, ki so že v preteklosti naletele na podobno težavo, sem izvedela, da »se nič ne da«. Nisem ravno človek, ki verjame, da »se nič ne da«, a zadeva je dejansko dolgo trajala. Obrnila sem se na policijo in poslala prvo prijavo prav 25. decembra; odgovorili so zdaj (konec januarja). Nakar sem prosila prijatelja, da ugotovi, kje so strežniki s tem oglasom, in bili so povsod, od Španije do ZDA in mimo Anglije. Kontaktirala sem domene in pri dveh uspela, da oglas odstranijo, ampak mi je bilo jasno, da se ne morem 24 ur na dan ukvarjati s tem, ker nimam niti časa niti volje. Večkrat sem kontaktirala Google, ker je to njihov oglas in se seveda nihče ni odzval. Obrnila sem se tudi na Zdravstveni inšpektorat, kjer pa so zelo hitro dojeli težavo in mi pomagali z objavo. Nekateri mediji so potem to objavo povzeli, upam, da jo je čim več ljudi videlo, saj gre konec koncev za prodajo tablet, o katerih ne vemo nič. Niti kaj je notri, niti kako delujejo, zelo nevarno ... Ampak da, ljudje žal kupujejo. 

In rešitev? 

Rešitve še ni. Ne vem, če se bo zgodila. Razumem, da je težko ujeti ljudi, ki to delajo, ampak jasno je, da obstaja baza tudi v Sloveniji, ne gre le za tujino. 

Ljudje ves čas pišejo. Zato sem pripravila sporočilo, ki ga samo kopiram in pošljem naprej, s prošnjo, da obvestijo tudi prijatelje. Vsi so šokirani, najbrž ne pričakujejo, da te stvari sploh obstajajo. 

Ali je skrb ob dejstvu, da je kraja identitete nekaj tako enostavnega, krivci pa ostanejo celo nekaznovani, zdaj še večja? 

Če sem iskrena, o tem ne razmišljam. Že na začetku mi je bilo jasno, da moram kot medijska oseba biti pripravljena na vse, in tudi sem. Bolj žal mi je za tiste, ki »shujševalne tablete« naročijo in so prepričani, da je varno, ker ni. Vem, da je svet poln nepravičnosti in je ta zadeva dokaj velika za to, da bi jo lahko jaz sama rešila. Zdi se mi, kot mi je povedala kolegica že na začetku, da moraš samo verjeti, da se čimprej umiri. In potem najdejo drugo žrtev, žalostno, a dejansko je tako.


Dnevno prejemate številna – precej osebna – pisma, v katerih vas ljudje sprašujejo, ali izdelek zares deluje. Ali poznate produkt, za katerega izkoriščajo vaše dobro ime? 

Ljudje ves čas pišejo. Zato sem pripravila sporočilo, ki ga samo kopiram in pošljem naprej, s prošnjo, da obvestijo tudi prijatelje. Vsi so šokirani, najbrž ne pričakujejo, da te stvari sploh obstajajo. Potem so tudi taki, ki me želijo samo obvestiti in jim je takoj jasno, da je prevara, saj v kolikor mi sledijo v medijih vedo, da nikoli ne bi dajala takih intervjujev in izjav. A žal se tega vsi ne zavedajo ... Glede samih tablet pa je tako, da nikoli ne bi hujšala na ta način, zdi se mi nevarno in nezdravo. Prej bi se lotila dnevne telovadbe in prilagodila obroke. 

Ali torej čisto vsak izdelek, ki ga promovirate, tudi preizkusite? 

Vedno je tako, da pišem o stvareh, ki so mi tudi osebno všeč. V resnici je to moje mnenje, če ne bi verjela, da je denimo krema za obraz dobra, o njej ne bi pisala. To se seveda dogaja na moji spletni strani in na Instagram profilu. V zadnjih mesecih sem denimo dobila nešteto prošenj za predstavitev zaščitnih mask, a sem vedno odklonila. Zdi se mi, da niso modni dodatek, in res nimam želje, da bi bila z masko na fotografiji, ker upam, da vse skupaj čim prej prebrodimo in se znova rodimo. Ko se malo bolj konkretno in resno lotiš Instagrama ter imaš spletno stran, je prav gotovo tako, da pišeš o svojem svetu in predstavljaš stvari, ki so v njem. Zato je pomembno, da so pristne. To je prvi pogoj. 

Ste ena redkih zvezdnic, ki svoje zasebnosti ne razkriva. Svojo čudovito hči Sofio ste javnosti pokazali pri njenih osmih letih, zdaj pa občasno tudi pozira z vami. Kakšno sporočilo je kraja identitete prinesla njej? 

Samo enkrat me je vprašala, ali vem za ta oglas, mislim, da ji ga je nekdo pokazal ali o tem kaj povedal. Obrazložila sem ji, da se je zgodila kraja slik, da je intervju izmišljen in da bom uredila. Pripomnila je samo, da se ji zdi neverjetno, da lahko kdo verjame, da sem shujšala za 15 kg. Svete besede, kaj naj rečem. 

Če se bo iz tega kaj razvilo ali uredilo niti ne vem. Upam pa, ker sicer bodo izkoriščeni tudi drugi znani obrazi in ljudje so posledično odškodovani. Ampak: vedno je pomembno vključiti pamet in ne slepo verjeti vsem. 

»Nekega dne se bomo današnjim problemom smejali,« je v enem od intervjujev povedal tudi Will Smith. Lahko verjamete, da bo tako tudi v tem primeru? 

Jaz se že smejem. Dejansko nisem s tem obremenjena, ker vem, da sem naredila vse, kar sem lahko. Če se bo iz tega kaj razvilo ali uredilo niti ne vem. Upam pa, ker sicer bodo izkoriščeni tudi drugi znani obrazi in ljudje so posledično odškodovani. Ampak: vedno je pomembno vključiti pamet in ne slepo verjeti vsem. Prav spomnim se jezne gospe, ki mi je pisala na Instagram, češ, da nje res ne zanima to hujšanje in da je sita brati skozi o meni, naj dam že enkrat mir. Povedala sem ji, kaj se je zgodilo, nakar ni niti odgovorila. Tudi to pove veliko o človeku, mar ne? Nasploh se mi zdi, da si prevečkrat vzamemo pravico, ki jo nimamo: soditi drugim, ko okoliščin res ne poznamo.