Bodite proaktivni

Vedno znova naletimo na potrditev znanega dejstva, da ljudje brez odnosov ne moremo obstajati. Ob sebi potrebujemo nekoga, ki nam daje občutek, da smo zanj pomembni in nas sprejema, ter nasprotno, da mu izkažemo ljubezen in lojalnost.

Vaš prijatelj daje prednost ostarelim in bolnim staršem, kar vašo potrebo po ljubezni in sprejetosti pušča nezadovoljeno. To v vas budi jezo, ki je naravni odziv na frustracijo, ki jo doživljate. Radi bi nekaj spremenili, a imate občutek, da ste nemočni, prestari in preutrujeni.

Pravite, da ste zaradi svoje jeze sebični, kar sicer drži, a v pozitivnem smislu. Gre za zdravo sebičnost, ki je usmerjena v ohranjanje vaše relativno normalne psihične in fizične kondicije.

Težava je v navezanosti med prijateljem in njegovimi starši. Po tem, kar ste napisali, gre sklepati, da ta navezanost ni zdrava. Sinu so v značaj očitno vcepili psihične mehanizme, ki v njem vzbujajo močne občutke krivde. Prav je, da otroci pomagajo ostarelim in bolnim staršem, toda tudi to ima meje. Kako naj otrok nudi kakovostno pomoč, če se izčrpava in lahko sam resno zboli? V socialni državi, v kakršni živimo, so na voljo podporne institucije in mislim, da bi vaš prijatelj moral tam poiskati pomoč. Pri tem mu lahko pomagate tudi vi. Poiščite relevantne informacije in prijatelja seznanite z njimi.

Prijatelj škodi sebi in na dolgi rok se mu ne piše nič dobrega. Pravite, da psihično in fizično propada. Lahko pa se mu zgodi tudi, da bo izgubil vas. Toda očitno si ne more pomagati, zato mu pomagajte vi. Pomagajte mu najti takšno rešitev, da bodo starši še vedno imeli dovolj oskrbe, on pa bo sprostil nekaj svojega časa in ga namenil vajinemu odnosu.

Posvetiva se še drugi pomembni temi: sprašujete se, zakaj vas ljudje ne sprejemajo, čeprav se vam zdi, da ste povsem običajna, pozitivna in dobrohotna oseba. Mislim, da gre za to, da ste drugačni. Privlačni ste, kar dokazuje dejstvo, da si vas moški želijo. Ženske vas verjetno doživljajo kot konkurenco, zato se vas izogibajo. Ker se ne odzivate na ponudbe moških, se vas izogibajo tudi oni. Vaša zaprtost vase, včasih celo videz vzvišenosti, budi v soljudeh različna čustva, med njimi strah, ta pa vedno agresijo, odkrito ali prikrito.

Socialne veščine lahko izboljšate le z vajo. Premagati morate strah in začeti navezovati stike. Lažje vam bo, če vam pri tem pomaga strokovnjak. Svetoval bi vam psihoterapevta vedenjsko-kognitivne smeri. Lahko se vključite tudi v kak program treninga socialnih veščin. Bodite aktivni. Nova poznanstva lahko, ne nazadnje, vzbudijo bojazen pri vašem prijatelju, da vas izgubi, kar ga pripravi do tega, da bo bolj pripravljen prisluhniti vašim pritožbam in predlogom za reševanje vajinega odnosa. Tako lahko rešite dve težavi na en mah.