Očka v akciji je projekt Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Mirovnega inštituta, ki si prizadevata zmanjšati globoko zakoreninjene neenakosti med spoloma. Z akcijo, ki nosi slogan »Aktivni očetje obračamo svet na bolje«, v prvi vrsti nagovarjajo mlade očete in tiste, ki bodo očetje še postali, pa tudi matere, delodajalce in javnost, da enako vključevanje očetov v družinsko življenje in enakomerno porazdeljena skrb za otroke prinašata koristi vsem: moškim, otrokom, ženskam, delodajalcem in celotni družbi.

»Očetovski dopust sem koristil pri obeh otrocih. Se mi zdi pomembno, da smo očki zraven, tako pri porodu, kot tudi kasneje, pri previjanju, nočnem vstajanju,« je ob začetku akcije priznal televizijski voditelj, model in eden izmed podpornikov akcije David Urankar, ki v svoji družini neguje enakopravnost. »Vsi delamo vse. Bolj natančno, oba z Ajdo delava vse, otroka pa se velikokrat pridružita. Odločila sva se, da kar se da veliko opravil naredimo takrat, ko sta otroka doma, da lahko to vidita in zraven pomagata. Tudi če položi samo eno nogavico v pralni stroj ali odnese svoj lonček iz pomivalnega stroja, je to dober začetek. Upam,« je še povedal. 

Foto: Urška Klajder/Studio Prispodobe

Raziskave kažejo, da dejavno vključevanje očetov v družinsko življenje prinaša boljše odnose z otroki in partnerkami; za ženske to pomeni več možnosti za enakopravno sodelovanje na trgu dela, kakor tudi več prostega časa in s tem možnosti za samouresničevanje na različnih področjih. Zaradi večje vključenosti očetov v družinsko življenje imajo otroci pozitiven zgled, zato obstaja večja verjetnost, da bodo prevzeli vlogo vključenega starša v odrasli dobi. Opazovanje vedenjskih vzorcev sodelujočih staršev vpliva na širši spekter kognitivnih dražljajev pri otrocih, kar ima pozitivne učinke na njihov socialni, emocionalni in kognitivni razvoj.

Da se otroci učijo od obeh staršev, se zaveda tudi smučarski skakalec in še en podpornik akcije Robert Kranjec, ki pravi: »Trudim se predati čim več vrednot, kot so hvaležnost in spoštovanje, sočutje in prijaznost, integriteta, povezovanje, sodelovanje, sreča.« 

Foto: Miran Juršič

Biti aktiven oče pa ni tekmovanje, kdo od staršev bo bolje opravil svojo vlogo, ali, koliko časa bo kateri od njiju posvetil otroku, meni tretji podpornik akcije plesalec in koreograf Miha Vodičar, ki pravi: »Definicija aktivnega očetovstva je po moji oceni to, da si pripravljen pomagati pri vsaki stvari, se aktivno vključevati v vse sfere – vrtec, šolo, zdravstvo, gospodinjstvo, higieno. Predvsem pa, da si za otroka in družino vzameš čas in da preživetega časa ne meriš, ampak si popolnoma prisoten.« 

Foto: Ines Images

Aktivni očetje imajo torej moč, da spreminjajo svet na bolje znotraj lastne družine. Svojo podporo projektu pa so do zdaj že izrazili tudi drugi znani očetje: mladinski pisatelj Žiga X Gombač, nekdanji slovenski košarkarski reprezentant Nebojša Joksimović, novinarja in TV voditelja Igor E. Bergant ter Seku M. Condé, nekdanji igralec NBA in slovenski košarkarski reprezentant ter generalni sekretar KZS Radoslav Nesterović in drugi.